Lõuna- ja Lääne-Tigrays tehakse etnilist puhastust

Etioopia Tigray
 
Tigray konflikti eest põgenenud etiooplasi nähakse 13. detsembril 2020 Sudaanis [Mahmoud Hjaj / Anadolu agentuur]
Tigray konflikti tõttu põgenenud etiooplasi nähakse Sudaanis 13. detsembril 2020 [Mahmoud Hjaj / Anadolu agentuur]

USA valitsuse konfidentsiaalse aruande kohaselt viivad Etioopia ametnikud ja miilitsavõitlejad Tigray osariigis läbi süstemaatilise etnilise puhastuse operatsiooni, Anadolu Agentuur aruandeid.

Aruande sai New York Times dokumenteerib rüüstatud majade ja mahajäetud külade maad, kus kümned tuhanded inimesed on kadunud.

Selle kuu alguses kirjutatud dokumendis märgitakse, et naaberriigi Amhara osariigi ametnikud ja võitlejad astusid Tigraysse peaminister Abiy Ahmedi toetuseks.

Nad muudavad Lääne-Tigray tahtlikult ja tõhusalt jõu organiseeritud kasutamise ja hirmutamise kaudu etniliselt homogeenseks, ütles raport. "Terved külad said tõsiselt kahjustatud või täielikult kustutatud."

Amnesty International ütles varem reedel avaldatud aruandes, et Tigrays sõdivad Eritrea väed on tapnud Põhja-Axumi linnas 28.-29. Novembril 2020 süstemaatiliselt sadu relvastamata tsiviilisikuid.

LOE: ELi delegatsioon kontrollib Sudaanis asuvaid Etioopia põgenikelaagreid

Väed avasid tänavatel tule ja korraldasid veresaunas maja-maja haaranguid, mis võivad tähendada inimsusevastast kuritegu.

Olukorda arutasid neljapäeva telefonikõne ajal USA president Joe Biden ja Keenia president Uhuru Kenyatta.

"Presidendid Biden ja Kenyatta arutasid halvenevaid humanitaarkriise ja inimõiguste kriise Etioopia Tigray piirkonnas ning vajadust vältida edasist inimkaotust ja tagada juurdepääs humanitaarabile," seisab Valge Maja avalduses.

Tigray piirkond on olnud lahingutegevuse koht alates novembrist, kui Ahmed teatas sõjalistest operatsioonidest Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu, keda ta süüdistas föderaalarmee laagrite rünnakus.

Valitsusväed võtsid regiooni pealinna Mekele kontrolli alla novembri lõpus, kuid TPLF lubas võidelda ja Aafrika Sarvel asuvas riigis on jätkunud kokkupõrkeid, mis takistavad jõupingutusi humanitaarabi kohaletoimetamiseks.

 

1 mõte teemalLõuna- ja Lääne-Tigrays tehakse etnilist puhastust"

 1. Hi Martin

  Kas teate, et Tigrays on PJDF või Shabia Army? Paljud tigrealased ja eritrealased nõuavad, et rahvusvaheline üldsus pöörduks Tigrays asuvate välismaiste sissetungijate poole nende slänginimega „PFDJ” - Demokraatia ja õiguse rahvarinne (lühend PFDJ; Tigrinya: ህዝባዊ ግንባር ንደሞክራስን ፍትሕን, Həzbawi Gənbar nəDämokrasən Fətəḥən, lühendatud ህግደፍ Araabia: الجبهة الشعبية للديمقراطية والعدالة al-Jabhatu l-Shaʻabiyatu lil-Dīmuqrāṭiyati wāl-ʻIdālah, itaalia keeles: Leiti, et Fronte Popolare Per Demokraatias ja Demokraatias valitsev poliitiline partei Eritsoon Eugustias on asutatud.

  Paljud Eritrea ja Tegarus on maruvihased, kui ütleme, et Eritrea armee on Tigrays ja Eritrea armee vägistab nunnasid, tüdrukuid, hävitab kirikuid ja mošeesid.
  See pole meie nimel,

  Paljud eritrealased nõuavad seda. Siiski näen neid palja silmaga laulmas ja pidu pidamas koos Amhara piirkonna varjupaigataotlejatega.

  Ametlikult tegelevad Eritrealased Eritre avalike teenustega nagu Eritel Telecom Corporation, The Eritrean Electric Corporation, Eritrea kaitsevägi
  ምክልካል ሃይልታት ኣርትራ
  leitud aadressil https://military.wikia.org/wiki/Eritrean_Defence_Forces, Eritrea merelaevad jne

  Miks nad püüavad meie vastu, kui pöördume Eritrea palgasõdurite poole, Eritrea kaitsevägi ምክልካል ሃይልታት ኣርትራ nende algse ja eheda nimega?

  Meie inimesi tapetakse nagu lambaid ja me kaotasime suure töö ja visadusega üle 30 aasta jooksul kogunenud palju ressursse, mitte nii, nagu nad armastaksid meid laimata. Me ei oota tunnustust rühmalt, kes tapab ja vägistab lapsi. Võite leida mitu inimest isegi amhara piirkonnast, kes sai rikkust, võttes laene piirkondlikest avalikest kontoritest, mida kutsutakse kohalikuks nimeks “Kebele”, ja paljusid edutati erinevatele kõrgematele ametialastele ja haridusasutustele. Enne neid 3O aastat oli meile ette nähtud elada samal karjääri- ja haridustasemel. Kuid TPLF kultiveerib mitmeid koole ja tehaseid, kus kasvame nii akadeemiliselt kui ka professionaalselt.

  See ei tähenda, et poleks olnud ühte probleemi, kuid mitte nii, et need amhara piirkonna varjupaigataotlejad esitasid seda UNHCRi kontoris, et võita migratsiooniametnike süda ja tuua riigis kaos; Hiline peaminister ütles kord, et "me pole inglite kogumid". Alati on probleeme igas riigis, sealhulgas kõige arenenumates riikides.

  Tänan teid hääletute hääle eest.

  Postituse skript: Ma ei ole ega olnud TPLF-i ega muu poliitilise partei toetaja. Kuid ma lihtsalt kaitsen ja toetan Tigray inimesi, kes on Amhara miilitsa ja Eritrea armee pideva rünnaku all ainult oma etnilise baasi nimel. Kõik Tigray inimesed kannatavad oma rahvuse pärast, nii et see, mis nendega kunagi juhtub, on mulle õnnelik.

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Kohustuslikud väljad on märgitud *