Olukorra aruanne EEPA HORN nr 175 - 28. juuni 2021

Sarve olukord

Euroopa välisprogramm Aafrikaga on Belgias asuv põhjalike teadmiste, väljaannete ja võrgustikega ekspertkeskus, mis on spetsialiseerunud Aafrika Sarvel rahutagamise, pagulaste kaitse ja vastupidavuse küsimustele. EEPA on ulatuslikult avaldanud põgenike liikumise ja / või inimkaubandusega seotud küsimusi Aafrika Sarvel ja Vahemere keskosas. Ta teeb koostööd laia ülikoolide, teadusorganisatsioonide, kodanikuühiskonna ja Etioopia, Eritrea, Keenia, Djibouti, Somaalia, Sudaani, Lõuna-Sudaani, Uganda ja kogu Aafrika ekspertidega. Olukorra aruandeid võib leida siin.

Tigray teatatud olukord (27. juuni kohta)

 • Neljapäeval hukkus Tigrays kolm MSF -i töötajat. MSF kaotas nendega neljapäeval kontakti ja nende surnukehad leiti järgmisel hommikul. See toob konfliktis hukkunud abitöötajate arvu kaheteistkümneni.
 • MSF -i ohvrid olid hädaolukorra koordinaator Madridist, Etioopia abikoordinaator ja Etioopia autojuht. Rahvusvaheline üldsus on tapmise hukka mõistnud.
 • ELi välisasjade kõrge esindaja Borell ja ELi kriisiohjamise volinik Janez Lenarčič avaldasid rünnaku hukkamõistva avalduse. Nad teatasid, et „tsiviilelanike ja abitöötajate sihtimine täiendab olemasolevaid süüdistusi sõjakuritegude ja inimsusevastaste kuritegude kohta, samuti nälja ja seksuaalse vägivalla kasutamist sõjarelvana. “
 • Etioopia sõjavägi kinnitas neljapäeval, et korraldas õhurünnaku Togoga külas eelmisel teisipäeval. Õhurünnakus hukkus 64 inimest. ENDF ütles, et see on suunatud võitlejatele, kuid sündmuskohale saabunud arst ütles, et enamik ohvreid on „emad, lapsed ja eakad isad. Noori mehi oli vähe. ”
 • Togogat nimetatakse ka Edagaseluseks, mis tähendab "teisipäevast turgu". Teadaolevalt oli rünnakupäev väga tegus päev, kuna see toimus enne istutushooaega. Paljud põllumehed oleksid kohal olnud, et müüa kaupa ja osta seemneid.
 • Kohalikud ütlesid BBC -le, et piirkonnas pole võitlejaid. Samas lisas see ka, et kohalikud tõenäoliselt ei ütle neile seda.
 • ÜRO peasekretär Antonio Guterres on Tagoga õhurünnaku hukka mõistnud. Ta lisas, et õhurünnaku sõltumatu uurimine on vajalik.
 • Samuti on tulnud uusi teateid selle kohta, et Etioopia sõjavägi alustas 27. juunil Kesk -ja Lõuna -Tigrays uusi õhurünnakuid.
 • USAID väidab, et 900 tuhat inimest Tigrays seisavad silmitsi näljahädaga, mille ohus on veel miljoneid inimesi.
 • USAID administraator Samantha Power ütles samuti, et peaminister Abiy eksis, öeldes, et Tigrays pole nälga. Ta lisas, et "kriitiline abi blokeeritakse ja see takistab inimelude päästmist".
 • OCHA avaldas uue aruande olukorra kohta Tigrays. Selles öeldakse, et alates 3.1. maist on see jõudnud 1 miljoni inimeseni 5.2 miljonist abivajajast.
 • OCHA ütleb, et neil on tõsine 300 miljoni USA dollari suurune rahastamispuudus.
 • Teatas, et Etioopia julgeolekujõud röövisid hiljuti Mekelle ülikoolist ja Bole rahvusvahelisest lennujaamast etnilised Tigrayani ehitusettevõtjad ja professorid. Nende asukoht jääb teadmata.
 • Etioopia valitsus on peatanud kõik teed ja lennud Tigray ja tagasi.
 • Tigray piirkonnas ja Mekelle'is on side ja internetiühendus katkestatud ning lennud Mekelle on praegu peatatud.
 • Tigrays, transpordi piirkonna pealinna ja tagasi, on Mekelle peatanud ka ENDF ja Eritrea sõdurid.

Teatatud sõjaline olukord (27. juuni kohta)

 • Tigrayani kaitsevägi väidab, et on saavutanud ulatuslikku territoriaalset kasu. Etioopia valitsus eitab seda, kuid TDF on avaldanud jäädvustatud Etioopia varustuse kaadrid. Samuti on nad avaldanud pilte vähemalt sadadest Etioopia ja Eritrea sõjavangidest.
 • Etioopia infovõrgu turvaagentuuri (INSA) endine juht kindral Teklebrhan W/Aregay ütles oma Twitteri lehel, et ⅔ ENDFi sõduritest (umbes 7 diviisi) tapeti, haavati ja võeti kinni ühe nädala jooksul pärast operatsiooni Alula.
 • Teatas, et Mekelle linnas nähti ebatavalisi sõjalennukite lende ebatavalistest suundadest.
 • Samuti on teateid, et Mekelle äärelinnas paiknevad ENDF -i sõdurid on oma raskesuurtükkide suuna linna poole suunanud.

Teatatud olukord Horni piirkonnas (27. juuni kohta)

 • Välisminister Sameh Shoukry ütles, et Egiptus loodab, et ÜRO Julgeolekunõukogu suurendab Egiptuse ja Sudaani jõupingutusi jõuda õiguslikult siduva kokkuleppeni GERDi täitmise ja toimimise üle.
 • Shoukry ütles ka, et Egiptus "on kõik rahumeelsed vahendid ammendanud", kui Etioopia ei järgi ÜRO Julgeolekunõukogu reaktsiooni GERD küsimuses.
 • Shoukry kinnitas, et ÜRO Julgeolekunõukogu oleks viimane võimalus diplomaatilises raamistikus.
 • „Juhul, kui me pärast kõiki neid jõupingutusi kokkuleppele ei jõua, oleme ammendanud kõik rahumeelsed vahendid ning Etioopia poolelt leppimatus ja poliitilise tahte puudumine ning Egiptuse ja Sudaani paindlikkus. rahvusvaheline kogukond, ”ütles Shoukry.
 • Etioopia ÜRO Julgeolekunõukogule saadetud kirja kommenteerides ütles Shoukry, et kirjas esitatud süüdistused on kõik „väited” ja „katsed vastutusest kõrvale hiilida” ning „süüdistavad teisi Etioopia poole tegelikkuse kajastamises”.

Rahvusvaheline olukord (27. juuni kohta)

 • 72-leheküljelises aruandes süüdistatakse lääne meediat selles, et ta on osalenud Etioopia Tigray kriisi puudutava desinformatsiooni levitamises ja Eritrea sekkumises käimasolevasse konflikti.
 • Väidetavalt on Eritrea ja Etioopia ministrid ja diplomaadid aidanud levitada ja avalikustada raportit, milles süüdistatakse Lääne meediat ja valitsusi Eritrea patuoinas Tigray konfliktis.
 • Aruande pealkirjaga „Desinformation in Tigray: Manufacturing Consent For a Secessionist War” kirjutas organisatsioon (Uus -Aafrika Instituut), millel pole registreeritud MTÜ aadressi ja millel on ainult üks töötaja. See töötaja on väidetavalt häälekas Eritrea valitsuse toetaja.
 • Aruandes kasutatakse faktide kontrollimist ja muid manipuleerimisviise, et tõrjuda tõendeid Tigrays toime pandud julmuste kohta kui desinformatsiooni. Eitatavate faktide hulgas on Eritrea sõdurite poolt Tigrays toime pandud laiaulatuslik seksuaalne vägivald, väites, et sellist vägistamist Eritreas ei juhtu.
 • Aruande autor ütles, et „eri riikide ametnikud vaatavad raportis öeldu üle ja seda kasutatakse potentsiaalselt diplomaatilistes ringkondades”.
 • Aruannet avaldav Atlandi Nõukogu on Eritrea režiimi tuntud spin-arst ja oli varem seotud kaevandustööstuse huvidega-näiteks Nevsumiga Eritreas, nagu märkis ajakirjanikud Francois Christoph ja Martin Plaut.
 • EEPA korraldab 29. juunil kell 14: 00-16: 00 EAT, 13: 00-15: 00 CET, 07.00-09.00 USA ida pool veebiseminari teemal "Eritrealaste kaasamine Tigray sõjas". Registreerimislink on:  https://bit.ly/3qfQ335

Kohustustest loobumine: kogu selles olukorra aruandes sisalduv teave on esitatud ajakohastatud ajakohastatud aruandena, mis on autorite teadmiste ja mõistmise kohane avaldamise hetkel. EEPA ei väida, et teave on õige, kuid kontrollib antud tingimustes oma parimaid võimalusi. Väljaannet kaalutakse huvi põhjal, et mõista sündmuste (või nende tajumise) võimalikku mõju olukorrale. Kontrollige kogu teavet värskenduste ja muu meediumiga. EEPA ei võta vastutust teabe kasutamise ega selle mõju eest. Kogu teatatud teave pärineb kolmandatelt isikutelt ning kogu teatatud ja lingitud teabe sisu jääb nende kolmandate isikute ainupädevusse. Teata info@eepa.be kogu täiendav teave ja parandused.

Huvipakkuvad lingid

Täpne desinformatsioon Tigrays

François Christoph Atlandi Nõukogus

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/100801/statement-high-representativevice-president-josep-borrell-and-commissioner-cr

https://apnews.com/article/africa-ethiopia-ca9b378c5fce53d10c33e4e14b8d03d5

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Kohustuslikud väljad on märgitud *