Olukorraaruanne EEPA HORN nr 197 - 09 august 2021

Sarve olukord

Euroopa välisprogramm Aafrikaga on Belgias asuv põhjalike teadmiste, väljaannete ja võrgustikega ekspertkeskus, mis on spetsialiseerunud Aafrika Sarvel rahutagamise, pagulaste kaitse ja vastupidavuse küsimustele. EEPA on ulatuslikult avaldanud põgenike liikumise ja / või inimkaubandusega seotud küsimusi Aafrika Sarvel ja Vahemere keskosas. Ta teeb koostööd laia ülikoolide, teadusorganisatsioonide, kodanikuühiskonna ja Etioopia, Eritrea, Keenia, Djibouti, Somaalia, Sudaani, Lõuna-Sudaani, Uganda ja kogu Aafrika ekspertidega. Olukorra aruandeid võib leida siin.

Teatatud olukord Tigrays (08. augusti kohta)

 • Teatati, et Tigray kaitsevägi (TDF) kontrollib Põhja -Wollos asuvat Geregerat ja liigub edasi Debre Tabori linna, Lõuna -Gondari tsooni suunas.
 • Debre Tabori linn asub vaid umbes 100 km kaugusel Amhara piirkonna pealinnast Bahirdarist.
 • TDF on koondunud Weldiya linna ümber ja suundub lõunasse Dessie linna poole. 
 • Tigray valitsus lükkas tagasi üleskutse lahkuda naaberriikidest Afarist ja Amharast.
 • "Midagi sellist ei juhtu, kui blokaadi ei tühistata," ütles Tigray Rahva Vabastusrinde (TPLF) pressiesindaja Getachew Reda, viidates humanitaarabi juurdepääsu piirangutele.
 • Ta ütles, et sissetung Lalibelasse oli osa püüdlusest kaitsta teid Põhja-Amharas ja takistada valitsusmeelsete jõudude ümberkorraldamist. „Näete, me oleme piiramisrõngas. Oleme ummistuse all. Kõik, mida Abiy kavatseb kasutada, et säilitada oma rahutus meie inimeste üle, hoolitseme selle eest, et see ei tekitaks tõsist probleemi, ”ütles ta.
 • Ta kordas oma seisukohta, et Tigray eesmärk ei ole hoida territooriumi Amharas ja Afaris, vaid keskendub abi hõlbustamisele. Siiski on ta jätkuvalt pühendunud Tigray lääne- ja lõunaosa piirkondade tagasivõtmisele, mille Amhara väed on okupeerinud alates sõja algusjärgust.
 • Ta teatas, et asekomissar ja Afari politseijõudude nõunik kolonel As Mohammed liitub TDF -iga.
 • Intervjuus riigitelevisioonile ütles dr Debretsion Gebremichael: „Sellest ajast peale, kui meie inimesed tapeti, ei olnud me maganud. On aeg rääkida tõde. ”
 • „Nüüd tegutseme Amhara ja Afari piirkondades, seega kui Abiy administratsioon nõuab läbirääkimistega rahukõnelusi, laske Abiy meeskonnal selgelt välja tulla; vastasel juhul jätkame võitlust, kuna meil pole muid võimalusi. Kiirendame võitlust rohkem kui varem, ”sõnas ta.
 • Tigray valitsus on kinnitanud oma kohustust kaitsta tsiviilisikuid, pärandkultuuriobjekte ja tsiviilinfrastruktuure, kui ta jätkab võitlust genotsiidijõudude vastu.
 • Tigray valitsuse avalduses öeldakse, et oluliste teenuste blokeerimine on muutnud abiorganisatsioonide töö tegemise võimatuks. Kütuseembargo on muutnud toiduabi kohaletoimetamise võimatuks, abiorganisatsioonidel ja ÜRO agentuuridel ei ole juurdepääsu sularahale ega võimalik luua mis tahes vormis telefoni- ja internetisuhtlust Tigray sees ega väljaspool.
 • Avalduses öeldi, et abikolonnidel on tavapäraselt takistusi teel Tigray poole ning seetõttu piirdub hädaabi kohaletoimetamine vaid väga väikese osaga vajalikust ning inimesed surevad toidu ja muude tarvikute puudumise tõttu.
 • „Tigray valitsus soovib veel kord taotleda hädaabi piiramatut kohaletoimetamist õhu kaudu ja avada kõik võimalikud humanitaarkoridorid - sealhulgas Lääne -Tigray kaudu kulgev koridor -, mis võimaldab ohutut ja kiiret humanitaarabi toimetamist abivajajatele. mitte ainult Tigrays, vaid ka osades Afari ja Amhara piirkondades, mis on praegu meie vägede kontrolli all, ”lisati avalduses.

Situatsioonq Etioopias (08. augusti kohta)

 • Etioopia erakondade ühisnõukogu püüab vahendada ametlikke läbirääkimisi föderaalvalitsuse ja Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vahel.
 • Teatas, et Oromo Vabastusarmee (OLF) on võtnud kontrolli alla Oromo piirkonna Shewa põhjaosas asuva Ali Doro linna.
 • Ali Doro on oluline linn, mis asub strateegilise tee lähedal, mis ühendab Addis Abeba Amhara piirkonnaga.
 • Ogadeni riiklik vabastusrinne (ONLF) ja Etioopia Demokraatlik Partei Hibir on avaldanud avaldused, milles kutsuvad üles kaasama poliitilist dialoogi Etioopia konfliktide lõpetamiseks.
 • Lääne väejuhatuse esimese astme sõjaväekohus mõistis Etioopia riigikaitsejõudude liikmed, keda riiklik meedia kirjeldas kui „Tigrigna Speaking”, ja keda süüdistatakse vandenõus Tigrayan People's Liberation Front'iga (TPLF) rünnaku alustamiseks. sõjavägi.

Olukord Horni piirkonnas (08. augustil)

 • Sudaan on tagasi kutsunud oma suursaadiku Etioopias, olles pettunud Etioopia ametnike seisukohast, kelle sõnul keelduti Sudaani pakkumisest vahendada käimasolevas Tigray konfliktis.
 • "Etioopia parandab oma positsiooni, kui ta kaalub, mida Sudaan saaks teha - selle asemel, et kõik tema pingutused täielikult tagasi lükata," seisis välisministeeriumi avalduses.
 • Etioopia peaministri pressiesindaja Billene Seyoum lükkas tagasi Sudaani võimaluse mediteerida Tigray põhjapiirkonna konflikti üle.
 • Ta kirjeldas suhteid Khartoumiga "natuke keeruliseks" ja ütles, et usaldus peaks olema mis tahes vahenduse aluseks, kuid see oli "lagunenud", eriti pärast "Sudaani armee sissetungi Etioopia territooriumile".
 • Välisministeeriumi avalduses ütles Sudaan, et Etioopia väited on osa Addis Abeba harjumusest ignoreerida fakte. Ta väitis, et "juured on Etioopia valitsuse mõnede ringkondade ambitsioonides, mis ei lõpe nende realiseerimisel."
 • "Sudaan soovis näha kõikehõlmavat relvarahu, millele järgneks poliitiline dialoog, et" kaitsta Etioopia ühtsust ja stabiilsust, "seisis avalduses.
 • "Vastutustunne ja traagilised humanitaar kannatused Tigrays annavad Sudaanile ja kõigile teistele, kes on võimelised positiivselt tegutsema, kõik selleks, et aidata," lisati avalduses.

Rahvusvaheline olukord (08. augustil)

 • Ühine rahastajate rühm, kuhu kuulub 21 riiki, sealhulgas EL, esitas asepeaminister Demekele kirja humanitaarabi kättesaadavuse kohta ning ütles, et humanitaarabi andmisel tuleb edusamme kiirendada ja humanitaarruumi kaitset tuleb anda, et abi saaksid abivajajad.
 • Pärast Etioopia visiiti ütles USAID administraator Samantha Power: „Me tahame nii palju koos teha, kuid see on oma eesmärk,“ lisas ta, viidates valitsuse üha vastuolulisemale suhtumisele humanitaarabi rühmitustesse, ajakirjanikesse ja liitlased Läänes.
 • Küsimusele, kuidas ja millal võivad abi andvad karistusmeetmed mängu tulla, vastas Power, et on endiselt ootamisrežiimis. Mis puudutab Addis Abebas toimunud koosolekutel saavutatut, siis ta ütles, et sai ainult rohkem kohustusi.
 • "See ei ole veel selline kogemus, mis annaks veel kindlust, et need kohustused on peagi täidetavad," ütles ta.
 • Ta palus, et humanitaarabi kohaletoimetamisel ei tekiks takistusi, ja valitsusvägede väed naaberriigist Eritreast ning Amhara piirkonna miilitsad taanduvad väljaspool Tigray sõjaeelseid piire.
 • Ta lisas: "Kui me ei näe nendes valdkondades edusamme, siis arvan, et administratsioon tegi selgeks, et meil ei jää suurt valikut."
 • Suurbritannia välisminister ja esimene riigisekretär Dominic Raab rääkis Abiyga, et kõik osapooled peavad tungivalt lõpetama lahingud Tigrays ja võimaldama piiramatu humanitaarabi juurdepääsu piirkonnale.
 • Ta ütles, et Etioopia rahvale peab olema kaasav poliitiline protsess.

Kohustustest loobumine: kogu selles olukorra aruandes sisalduv teave esitatakse sujuva värskendusaruandena, mis on autorite teadmiste ja mõistmise kohane avaldamise hetkel. EEPA ei väida, et teave on õige, kuid seda kontrollitakse antud tingimustes parimate võimaluste piires. Avaldamist kaalutakse huvi põhjal, et mõista sündmuste (või nende tajumise) võimalikku mõju olukorrale. Kontrollige kogu teavet värskenduste ja muu meediumiga. EEPA ei võta vastutust teabe kasutamise ega selle mõju eest. Kogu teatatud teave pärineb kolmandatelt isikutelt ning kogu teatatud ja seotud teabe sisu jääb nende kolmandate isikute ainupädevusse. Teavitage lisateavet ja parandusi aadressil info@eepa.be.

Huvipakkuvad lingid

Sudaan kutsub pärast vahenduspakkumise tagasilükkamist tagasi suursaadiku Etioopias | Reuters

Uudised: Lääne väejuhatuse esimese astme sõjaväekohus mõistis armee liikmed surnuks, eluaegne vanglakaristus TPLF -i tegevuskava toetamise eest - Addis Standard

Tigray mässulised lükkavad tagasi kutsed naaberpiirkondadest lahkuda - Prantsusmaa 24

Sudaan kutsub tagasi oma saadiku Etioopiasse Tigray konflikti pärast (thenationalnews.com)

Samantha Power sõidab Etioopiasse seoses süüdistustega genotsiidis ja näljas - The Washington Post

Ühine poliitiline nõukogu püüab vahendada sõdivaid osapooli | Reporter Etioopia inglise keel

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Kohustuslikud väljad on märgitud *