Tõendid ja analüüs Etioopia inimõiguste komisjoni (EHRC) ja selle ülemvoliniku erapooliku aruandluse ning [sõltumatuse, aususe, erapooletuse, usaldusväärsuse, objektiivsuse, faktilise järjepidevuse ja ametialase pädevuse] puudumise kohta

Etioopia Tigray

Esimene väljaanne: 6. aprill 2021 Teine väljaanne: 19. september 2021


Kokkuvõte

See aruanne dokumenteerib ja uurib Etioopia inimõiguste komisjoni (EHRC) rolli Tigray sõjas. Avalike allikate (nt videod, aruanded jne) uurimise kaudu näitab see dokument, et EHRC -l puudub erapooletus ja sõltumatus, mis on vajalik väidetavate sõjakuritegude, inimsusevastaste kuritegude ja genotsiidi toimepanemise uurimiseks. aastal Tigray. Lisaks näitavad esialgsed näitajad, et käimasolev ühine uurimine on kaaperdatud ja kuriteopaikade valikul on puudusi. OHCHR on sunnitud oma Tigrayani töötajad EHRC palvel vallandama.

Aruandes on piisavalt tõendeid selle kohta, et EHRC on osalenud valitsust toetavates jõupingutustes; ja see on kasutanud taktikat, mis on aidanud kaasa Etioopia piiramatule etnilisele polariseerumisele. Need probleemid on avaldunud EHRC aruandluses, kuna see on korduvalt avaldanud erapooletut teavet inimõiguste rikkumiste kohta Etioopias, vähendades samas taktitundeliselt ka Tigrays toime pandud raskeid humanitaarkriise ja sõjakuritegusid. Lisaks on EHRC aruanded osutunud ebajärjekindlateks ja erapooletuteks. Täpsemalt on EHRC valikuliselt esile toonud juhtumeid, mis arvatakse teenivat valitsuse narratiivi, moduleerides samal ajal ka Tigray sõja julmusi ja tagajärgi, kuni neist teatasid teised inimõiguste ametid.

EHRC teenib tõhusalt mitte ainult Etioopia föderaalvalitsuse, vaid ka Amhara piirkondliku valitsuse huve, kes on üks peamisi osalejaid Tigray sõja õhutamises ja jätkamises. EHRC ei ole oma Lääne Tigray kohta koostatud aruannetes kinnitanud, et vaatamata üha kasvavatele tõenditele, sealhulgas USA välisministeeriumi esitatud andmetele, on tigralased piirkonnast etniliselt puhastatud. Tsiteerides valitsusametnikke, püüdis ta pigem varjata sunniviisilisi ümberasustamisi ja koonduslaagreid, mis viitab sellele, et Tigrayans nõustus transportimisega valitud sihtkohtadesse. Kahjuks toetab EHRC Etioopia föderaal- ja Amhara piirkondlikke valitsusi, kes lükkavad teravalt tagasi Tigrayanide etnilise puhastuse, mis on toimunud Lääne- ja Lõuna -Tigrays.

Kuigi paljud aruanded ja videod on näidanud, et Etioopia riigikaitseväelased (ENDF) on tapnud tsiviilisikuid ning vägistanud naisi ja tüdrukuid, tsiteerib EHRC ENDFi liiget, väites, et ENDF töötas seaduslikult ja eetiliselt. Lisaks tsiteerib EHRC aruanne föderaalvalitsuse väidetega kooskõlas Tigray ajutist valitsust ja vihjab sõjajärgselt põgenenud vangide seksuaalsele ja soolisele vägivallale omistamisele. Vastupidi, statistilised tõendid näitavad, et 89% vägistamistest on toime pannud Etioopia ja Eritrea sõdurid ning Amhara miilits. Seda tehes kaotab EHRC erapooletu uurimise kogu eesmärgi, kuna otsib teavet väidetavatelt kurjategijatelt ja teeb nendega koostööd.
Need seotused ja erakondlikud tendentsid on kriitilised takistused sõjakuritegude, inimsusevastaste kuritegude ja Tigray genotsiidi tõenäolise sõltumatu ja erapooletu uurimise osas. Neid muresid arvestades kutsume tungivalt, et ÜRO tühistaks oma otsuse viia läbi ühine uurimine EHRCga seoses inimõiguste rikkumiste ja rikkumistega Tigray sõja kontekstis. Lisaks kutsume ÜRO ÜRO inimõiguste ülemvolinikku üles teostama sõltumatut uurimist Tigrays toime pandud kuritegude ulatuse kohta. Eiramine seda teha

vähendaks ÜRO kohustusi inimõiguste osas, eitaks miljonitele ohvritele väärilist õiglust, ohustaks miljonite inimeste heaolu ja avaldaks püsivat söövitavat mõju ÜRO seisundile ja ülemaailmsele legitiimsusele.

Loe kogu Tõendid ja analüüs EHRC ja selle volinike aruannete kohta

 

 

 

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Kohustuslikud väljad on märgitud *