Зад линиите на фронтот во Тигреј: Како локалните герилски борци (ТДФ) ја поразија моќната армија на Етиопија

(Извор: Димци Тегару) - Подкаст: Зад првите линии во Тигреј | Како локалните герилски борци го насочија моќниот #TDF на Етиопија        

Продолжи со читање

Состанок на еритрејската опозиција во Картум за формирање воени сили за соборување на режимот во Асмара

(Извор: Адулис, преведено од арапски со помош на Google Translate) - Голем број еритрејски опозициски организации учествуваат во подготвителни состаноци за воспоставување на широк фронтален политички и воен ентитет со цел соборување на режимот во Асмара. Според приватни извори, Адулис рекол дека консултациите што се одржуваат во главниот град на Судан, Картум, се водат […]

Продолжи со читање

Американски експерт за геноцид ќе изврши притисок врз Етиопија за блокадата за помош на Тиграј

(Извор: АП, ЦАРА АННА)-НАИРОБИ, Кенија (АП)-Американскиот службеник кој напиша книга за геноцид добитник на Пулицерова награда, ќе ја посети Етиопија следната недела за да изврши притисок врз владата да ја укине, како што САД, ја нарекуваат блокада на хуманитарна помош кон регионот Тигреј, погоден од конфликт, каде стотици илјади луѓе сега се соочуваат […]

Продолжи со читање

Кога би живеел повторно!

(Од Темешгн Кебеде) - Ако би живеел повторно, Првата половина од мојот животен век, ќе ги направев работите поинаку, отколку што планирав. Јас бев спортист, копје на рака, но со погрешна траекторија, на ум; Ноетска прозода! Ако јас бев […]

Продолжи со читање

Владата на Тиграј сегашната позиција на изјава за прекин на огнот

Моменталната позиција на Владата на Тиграј во врска со прекин на огнот со преговори Абиј Ахмед изврши дело на предавство преку договарање со странски сили за извршување геноцид врз луѓето во Тиграј. Неговата геноцидна воена кампања против Тигреј предизвика нераскажано страдање кај луѓето во Тигреј и ја фрли земјата во уште подлабоко […]

Продолжи со читање

Шефот на Хуманитарната организација на ОН ја посети Етиопија

(Извор: ОЧА)-Потпретседателот на Обединетите нации за хуманитарни прашања и координатор за итна помош, Мартин Грифитс, денеска започна шестдневна мисија во Федералната демократска република Етиопија. „За мене беше важно да ја извршам мојата прва официјална мисија како шеф на хуманитарната организација на ООН во Етиопија“, рече г-дин Грифитс. „Хуманитарните потреби во […]

Продолжи со читање

Етиопија: СЗО - Милиони тиграјанки без основна здравствена заштита

(Извор: Глас на Америка, од Лиса Шлајн, Вашингтон ДЦ, 28 јули 2021 година) - Марија Герт-Никулеску / Дојче Веле Еден хуманитарен работник дистрибуира храна и други предмети во Мекеле, Тиграј. Geneенева - Светската здравствена организација предупредува дека милиони луѓе во конфликтниот Тиграј во северна Етиопија немаат пристап до основната здравствена заштита и ризик […]

Продолжи со читање

Извештај за ситуацијата EEPA HORN бр. 193 - 29 јули 2021 година

(Извор: ЕЕПА) - Надворешната програма на Европа со Африка е Центар за експертиза со седиште во Белгија со длабоки знаења, публикации и мрежи, специјализирани за прашања за градење мир, заштита на бегалци и отпорност на рогот на Африка. ЕЕПА опширно објавуваше за прашања поврзани со движењето и / или трговијата со луѓе бегалци во Африка и […]

Продолжи со читање

Демонстрантите ги затвораат патните и железничките врски помеѓу ibибути и Адис Абеба

(Извор: Ројтерс, Byулија Паравичини и Меги Фик) - НАИРОБИ, 28 јули (Ројтерс) - Сомалискиот регион во Етиопија во средата соопшти дека витален пат и железничка трговска рута што го поврзува главниот град Адис Абеба без море, е блокиран од морето portибути. младите лути од смртоносниот напад на милицијата врз нивниот регион. Околу 95% […]

Продолжи со читање

Масовната воена мобилизација во Етиопија ги одекнува последните денови на Дерг

(Извор: Аваш пост, од Мохамед Олад) - Веројатно ќе заврши на ист начин. © садикао Граѓанската војна во Тиграј влезе во нова фаза, заробувајќи ги етничките милиции и безбедносните сили од неколку регионални држави во Етиопија. Водачите на Амхара ги карактеризираа луѓето во Тиграј како „непријатели“ и ги повикаа младите да земат […]

Продолжи со читање

Шест најхрабри нации во светот

(Извор: Топ стории) Погледнете го ова видео за да ги научите бестрашните и најхрабрите нации во светот. Тиграј е на втората позиција, бранејќи ја својата слобода против натрапниците со многу векови, вклучително и сегашната војна што ја водеа етиопската армија, еритрејската армија, армијата на Сомалија, специјалните единици на Амхара и милициите. Овие храбри нации ние […]

Продолжи со читање

Грим по етиопската битка нуди ретки траги за бруталната војна Тиграј

(Извор: Метро, ​​Giулија Паравичини и Меги Фик) - Пошироката слика: Гримните последици од битката во Етиопија нудат ретки траги од бруталната војна SHEWEATE HUGUM, Етиопија (Ројтерс) - Изгорени воени возила, кутии муниција и многу тела сојузни трупи сè уште беа расфрлани по земјниот пат што минува низ […]

Продолжи со читање

Извештај за состојбата ЕЕПА ХОРН бр. 192 - 27 јули 2021 година

(Извор: ЕЕПА) - Надворешната програма на Европа со Африка е Центар за експертиза со седиште во Белгија со длабоки знаења, публикации и мрежи, специјализирани за прашања за градење мир, заштита на бегалци и отпорност на рогот на Африка. ЕЕПА опширно објавуваше за прашања поврзани со движењето и / или трговијата со луѓе бегалци во Африка и […]

Продолжи со читање

Етиопија - Хуманитарно ажурирање во регионот Тиграј

Определување (пред 1 недела) Повеќе од осум месеци од почетокот на конфликтот во Тиграј, хуманитарната состојба останува загрижувачки тешка и може дополнително да се влоши доколку не се преземат итни мерки. Во рамките на регионот, хуманитарците сега можат да пристапат до претходно тешко достапната област, со 75 проценти од населението сега во зоните каде што се спроведени операции за помош […]

Продолжи со читање

Млади момчиња во етиописката Амхара почнуваат да се мобилизираат против силите на Тиграј

(Извор: Ројтерс, Меги Финк и Давит Ендешо, НАИРОБИ / АДИС АБАБА) - Resителите на етиопискиот регион Амхара во понеделникот изјавија дека некои млади момчиња реагираат на повик за повик од страна на нивниот претседател за време на викендот, бидејќи владата на Амхара негираше дека силите од соседниот Тиграј напредувале понатаму во регионот. Осуммесечна војна меѓу централната влада на Етиопија и […]

Продолжи со читање

Етиопскиот народ и народот во Амхара мора да го осудат геноцидното карактеризирање на Тиграјанците од страна на етиопските власти и водачите на Амхара

Продолжи со читање

Етиопската влада ја спонзорира експанзионистичката агресија на Амхара против Тиграј

(Извор: Пантленд пост, од Адан Еса Хусеин) - Запаливиот говор на Агењеху Тешагер, претседател на регионот Амхара, е најновиот непобитен доказ дека етиопската влада предизвика меѓуетничка војна во земја што усвои федерален систем на асимилационистичките политики поврзани со Амхара. Апсурдно е да се зборува за Етиопија […]

Продолжи со читање

Масакри, војна го разгоруваат етничкиот жар во етиопија Амхара

(Извор: Мејл преку Интернет, од Франс Прес) - Додека тргнуваше да гласа на националните избори во Етиопија, Тесфахун Сисај намерно ја избра својата облека, повлекувајќи ја маицата, украсена со машко лице и пушка Калашников. Тој човек беше Асаминев Циге: почитуван од многумина во Амхара, Асаминев командуваше со мускулните безбедносни сили во регионот до два […]

Продолжи со читање

Државата во Амара во Етиопија собира младинци за да се борат против силите на Тиграјан, како што се шири војната

(Извор: Ројтерс) - ДДИС АБАБА / НАИРОБИ (Ројтерс) - Етиопискиот регион Амхара во неделата ги повика „сите млади“ да земат оружје против силите од соседниот регион Тиграј, кои тврдеа дека зазедоа град во Амхара за прв пат од почетокот на конфликтот. „Ги повикувам сите млади луѓе, милиции, немилиции во […]

Продолжи со читање

ዓልሉ!

(ብያሬድ ሑልፍ) - ዓልላ ዓልሉ አሉላ አባነጋ ተላዒሉ ሓዊ ደራሚሱ አምበላይ ፈረሱ ኹሒሉ አርመስመሶግራካሕሱ አምሓራይ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ ደራሚሱ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ እናቀየደ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ አታሊሉ :: ተሻቂሉ ተላዐለ ኻብ ገፅ መሬት ኽንክወለሉ ደጊሙ ደጋጊሙ ኸጥፈኤና ተላዒሉ :: ይዝከረኩምድ እትጉሒላ መንግስቱ እሼኽ […]

Продолжи со читање

Регионалниот претседател на државата Амара во Етиопија повикува на мобилизација на младата Амхара за геноцидна граѓанска војна против народот на Тиграј

(Извор: Светски сервис на Би-Би-Си) - Претседателот на етиопискиот регион Амхара ги повика сите жители кои држат оружје да се мобилизираат против силите од соседниот Тиграј. „Почнувајќи од утре [понеделник], ги повикувам сите луѓе на возраст кои се вооружени или на владино или на приватно ниво да се мобилизираат за кампања за опстанок“, Агењеху […]

Продолжи со читање

Академик на Тиграјан за тоа зошто се приклучи на силите за одбрана на Тигра (ТДФ) - Мулугета Гебрехивот (Чалту)

(Извор: BBC News)     

Продолжи со читање

Размислување за маневарскиот план за акција на Тиграј, кој ги уништи сојузничките сили на Абиј

(Од Асајегн Деста, Почитуван професор за одржлив развој на Сарло, првпат објавен на Aigaforum.com на 21 јули 2021 година) - Уставот на Сојузна демократска Република Етиопија, објавен во 1995 година, требаше да го реши етничкиот конфликт и да го зајакне самото и заедничкото владеење . Но, спротивно на очекувањата, Етиопија се најде во голема мера вовлечена во меѓуетнички пресметки почнувајќи од 2018 година. […]

Продолжи со читање

Етиопија: Да се ​​стави крај на произволните притвори за тиграјанците, активистите и новинарите во Адис Абеба и да се открие каде се наоѓаат неисчестените притвореници

(Извор: Амнестија) - Полицијата во Адис Абеба произволно уапси и приведе десетици Тиграјан без соодветна постапка, по повторното заземање на главниот град на регионот Тиграј, Мекеле, од страна на силите од Народниот ослободителен фронт Тигра (ТПЛФ), кој исто така се нарекува и Тигра одбрана Силите (ТДФ) на 28 јуни, соопшти денеска Амнести Интернешнл. Апсењата се чини дека […]

Продолжи со читање

Етиопските владици велат дека не е доцна да се запре војната во Тиграј

(Извор: Католичка новинска служба, Фредрик Нзвили) - НАИРОБИ, Кенија - Изразувајќи сочувство и солидарност со луѓето погодени од војната во етиопискиот регион Тиграј, конференцијата на етиопските бискупи рече дека не е доцна да се стави крај на насилството што остави илјадници мртви луѓе и уште 2 милиони раселени лица. „Како пастири, можеме […]

Продолжи со читање

Конфликт во Етиопија: Силите на Тиграј тврдат дека маршот до Адис Абеба е „сега можен“

  (Нација, Едуардо Сотерас | АФП, од Тесфа-Алем Текле, дописник на Етиопија) - Што треба да знаете: Во изјавата во саботата, премиерот ги повика луѓето од Тиграј да застанат заедно со владата на Етиопија. Вооружената група што се бори против етиопската армија и нејзините сојузнички регионални сили во Тиграј тврди дека сега е во позиција да маршира […]

Продолжи со читање

Судански војник убиен во граничните судири со етиопските милицајци

(Извор: Судан трибјун, Гедареф) - Судански војник загина во последните судири што се случија во саботата меѓу суданските сили и етиопските милицајци во пограничниот локалитет Басанда. Воени извори за Судан трибјун изјавија дека суданските војници и резервните сили на 2-та пешадиска дивизија се соочиле со етиопска милиција за време на […]

Продолжи со читање

Мој, мој, плаче Амхара плаче Еритреја плаче да го избрише Tigray! Што ми е добро, ако не можам да шпионирам, со голо око?

(Од Темешгн Кебеде) - Судбината понекогаш ја имаше еднаш Аскари (አስከሪ) Аскари за живот; еднаш домашен службеник домашен слуга до геријатриски крај без одмор за одмор; откако некое лице ќе го свитка грбот за да ги задоволи потребите на господарот, тие продолжуваат да се наведнуваат додека не искачат фибулите. Како поинаку да ги објасниме овие размазени мажи […]

Продолжи со читање

Банкарска услуга како дополнително воено оружје за гладните Тиграјанки

ОТВОРЕНО ПИСМО НЕ. Дејвид Малпас Претседател на Групацијата на Светска банка 1818 H Street, NW Washington, DC 20433 USA Н.Е. д-р Кристалина Георгиева Управен директор (МД) и претседател на Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд 700 19-та улица, 20431-от стр. Н.Е. д-р Акинвуми А. Адесина Претседател на Авенија на Групацијата за африканска банка […]

Продолжи со читање

Оган: Велигденски оган!

(Од Темешгн Кебеде, 24 јули 2021 година) - Оган: Велигденски оган! Дионизиски astвер што треба да се роди некогаш, треба да проколнам или да покажувам фанфари за тоа што се вратив овде! Каде што не оставивте ништо да поштедите! Оган за појадок Време за лансирање Вие го трескате воздухот; Оган за вечера Оган за ноќно спиење Оган за осип […]

Продолжи со читање

Дали Етиопија е веќе неуспешна држава?

(Извор: Аваш пост, од Фајсал Робле) - Етиопија е на опасна крстосница. Несреќната војна во Тиграј, која започна во ноември 2020 година, прерасна во граѓанска војна во која беа вклучени шест од десетте сојузни држави на Етиопија. Етничката и политичката поларизација е голема. Владејачката елита и нивните сојузници несигурно ја разгоруваат геноцидната реторика на социјалните и […]

Продолжи со читање

Извештај за состојбата ЕЕПА ХОРН бр. 191 - 23 јули 2021 година

(Извор: ЕЕПА) - Надворешната програма на Европа со Африка е Центар за експертиза со седиште во Белгија со длабоки знаења, публикации и мрежи, специјализирани за прашања за градење мир, заштита на бегалци и отпорност на рогот на Африка. ЕЕПА опширно објавуваше за прашања поврзани со движењето и / или трговијата со луѓе бегалци во Африка и […]

Продолжи со читање

Journal ቴዎድሮስ አስፋው ስለትግራይ ካወራቸው እውነተኛ Journal - Новинарот Теводрос Асфау зборувајќи ја Вистината за војната за геноцид во Тиграј 22/07/2021

 

Продолжи со читање

Демонстрации во Лондон против геноцидот во Тиграј во видеа на 23 јули 2021 година

Видеа од Тиграјанс и пријателите на демонстрациите на Тиграј пред Даунинг стрит 10, резиденција на демонстрациите на премиерот на Велика Британија Борис onsонсон пред канцеларијата на Обединетите нации (ООН) во Лондон    

Продолжи со читање

Демонстрации во Лондон против геноцидот во Тиграј на Слики 23 јули 2021 година

Слики од демонстрациите на Тиграјан и пријателите на Тиграј пред Даунинг стрит 10, резиденција на демонстрацијата на премиерот на Велика Британија, Борис onsонсон, пред канцеларијата на Обединетите нации (ООН) во Лондон  

Продолжи со читање

Просперитетот на Абиј дава малку дивиденда за етиопискиот „Афар“

(Извор: Етиопија Инсајт, од Давуд Мохамед, 21 јули 2021 година) - Површинските политички промени досега не напредуваа во решавањето на многу реалните проблеми на регионот Афар. Ахмед Сеид е роден и израснат во Арадо ке Лахигух, мало село во областа Ајсаита во регионот Афар. Детството го поминал на земјиштата во сопственост на предците, каде што неговиот татко […]

Продолжи со читање

Етиопија: Законско решение за воениот конфликт на Тиграј

(Извор: Извештајот за Африка, 22 јули 2021 година) - Бегалците Тиграј, кои побегнаа од конфликтот во етиопијата Тиграј, одеа кон Транзициониот центар Хамдејат по пристигнувањето на бреговите на реката Текезе на границата Судан-Етиопија, во Хамдејет, источен Судан, сабота , 21 ноември 2020 година. (Фотографија на АП / Нариман Ел-Мофти) Вооружениот конфликт што избувна на 3 […]

Продолжи со читање

Дете војник!

(Од Јаред Хулуф) - Едноставна логика што диктаторот не можеше да ја разбере; будала живее зафатен во неговиот свет со мисла. Тоа е една трагична работа со која треба да се живее. Но, најголемата трагедија е што тој верува дека тестот на светот е исто толку будал колку и да ги купува своите фурфи како реалност. Неодамна имаше слика […]

Продолжи со читање