Ethiopië conflict: Tigray-troepen claimen mars naar Addis Abeba 'nu mogelijk'

Ethiopië Tigray
 

Wat je moet weten:

  • In een verklaring op zaterdag riep de premier de bevolking van Tigray op om achter de Ethiopische regering te staan.

De gewapende groepering die strijdt tegen het Ethiopische leger en zijn geallieerde regionale troepen in Tigray, beweert nu in staat te zijn om naar de hoofdstad van het land, Addis Abeba, te marcheren.

Generaal Tsadkan Gebretensae, de hoogste militaire functionaris van het Tigray People's Liberation Front (TPLF), beweert dat de Tigray-troepen een driedaagse strijd hebben voltooid en divisies van de Ethiopian National Defense Forces (ENDF) in het Kobbo-Weldiya-gebied in de Amhara-regio hebben vernietigd.

TPLF-troepen zijn dieper de Amhara-regio binnengedrongen en hebben nog twee steden ingenomen tijdens offensieven die de afgelopen drie dagen zijn gelanceerd.

De generaal beweerde zaterdag dat troepen van de presidentiële garde die door Addis Abeba waren gestuurd om tegen hen te vechten, waren vernietigd.

“De krachtsverhoudingen zijn nu helemaal in ons voordeel. We zijn in een positie om Addis Abeba binnen te marcheren zonder echte tegenstand', zei hij.

"Betrokkenheid op de weg van Chercher-stad naar Mille, in de regio Afar, was succesvol", voegde hij eraan toe.

De bekende voormalige generaal van het Ethiopische leger zei verder dat de TPLF-troepen nu snel zullen optreden om de hoofdweg Addis Abeba-Djibouti te controleren en in staat zullen zijn om directe humanitaire hulp aan Tigray te accepteren.

Tigray

Ethiopische vrouwelijke soldaten in gevangenschap arriveren op 2 juli 2021 in het Mekele Rehabilitation Centre in Mekele, de hoofdstad van de regio Tigray, Ethiopië. Volgens de Tigray Defense Forces (TDF) zijn meer dan 7,000 gevangen Ethiopische soldaten uit Abdi Eshir gelopen, ongeveer 75 km ten zuidwesten van Mekele, vier dagen lang. Yasuyoshi Chiba | AFP

Abiy's gelofte tegen TPLF

De Ethiopische regering gaf niet onmiddellijk commentaar op de bewering over een mars naar Ethiopië, maar vorige week zwoer premier Abiy om TPLF uit te roeien, een groep die ooit de regerende partij van het land was, maar die Addis Abeba nu beschouwt als een terroristische beweging.

Met alarmerende woorden als "onkruid", "kanker" en "ziekte" om naar de groep te verwijzen, leek de Ethiopische leider de definitieve ineenstorting te bevestigen van het eenzijdige staakt-het-vuren dat hij twee weken geleden had afgekondigd, dat bedoeld was om humanitaire toegang in de regio die nu wordt gecontroleerd door strijders die gelieerd zijn aan TPLF.

"De vijand waarmee we worden geconfronteerd is de kanker van Ethiopië", zei Abiy in een tweet, verwijzend naar TPLF, geleid door Debretsion Gebremichael, die Addis Abeba samen met andere senior Tigrayan-leiders heeft verboden.

Hij zei dat TPLF waarschijnlijk de eerste en de enige groep in de geschiedenis van Ethiopië is die probeert het land te desintegreren.

"Maar de junta zal zeker worden ontworteld op een manier die niet opnieuw zal groeien ... Dit zal gebeuren als we allemaal opstaan ​​om de Emboch te verwijderen," verklaarde hij.

Ethiopische premier Abiy Ahmed

In deze dossierfoto, genomen op 2 april 2018, spreekt Abiy Ahmed, de nieuw gekozen premier van Ethiopië, het parlementsgebouw in Addis Abeba toe, na de eedaflegging. Zacharias Abubeker | Zwembad | AFP

Pleidooi van de regering

In een verklaring op zaterdag riep de premier de bevolking van Tigray op om achter de Ethiopische regering te staan.

Hij zei dat het eenzijdige staakt-het-vuren bedoeld was om onbeperkte hulpverlening mogelijk te maken en te zorgen dat Tigray-boeren hun landbouwactiviteiten vreedzaam beginnen.

Abiy zei dat de Ethiopische regering via de interim-regering Tigray-boeren van zaden, kunstmest en tractoren heeft voorzien.

Hij vroeg hen zich te concentreren op hun agrarische activiteiten en geen deel uit te maken van de "destructieve rol" van TPLF.

Hij zei ook dat het voor de regering onmogelijk is om elektriciteit, internet, telecom en bankdiensten in de regio te herstellen "omdat TPLF liever doorgaat met vechten", waardoor die plannen worden belemmerd.

"De junta die kinderen rekruteert, is de vijand van het Tigrayan-volk", zei hij.

Pro-Tigray-demonstranten

Ethiopiërs uit de Tigray-regio houden borden vast terwijl ze zich verzamelen en protesteren buiten het Department of International Relations and Cooperation (DIRCO) in Pretoria, Zuid-Afrika, op 25 november 2020. Phill Magakoe | AFP

Gesprekken mogelijk

Jeffrey Feldman, de speciale gezant van de VS voor de Hoorn van Afrika, en andere Amerikaanse functionarissen hebben naar verluidt zaterdag in Addis Abeba een bijeenkomst gehouden met het Multi-stakeholders Initiative for National Dialogue (Mind).

De gespreksonderwerpen kwamen niet direct naar voren, maar de hoop was dat de focus zou komen te liggen op het betrekken van de strijdende partijen bij vredesbesprekingen.

Het forum is in 2020 opgericht met als primaire doel het creëren van nationale consensus in Ethiopië.

Het wordt erkend door het Ethiopische Ministerie van Vrede en heeft tot doel politieke, economische, sociale en andere kwesties te bespreken die kunnen helpen bij het creëren van nationale consensus.

Mind heeft een overeenkomst getekend met het ministerie om de nodige administratieve, politieke en veiligheidsondersteuning te bieden aan een land van meer dan 110 miljoen inwoners en ten minste 80 etnische groepen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *