Ethiopië - Tigray-regio humanitaire update

Tigray

In the picture

 • Meer dan acht maanden na het begin van het conflict in Tigray blijft de humanitaire situatie alarmerend nijpend en kan deze verder verslechteren als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen.
 • In de regio hebben humanitaire hulpverleners nu toegang tot voorheen moeilijk bereikbare gebieden, met 75 procent van de bevolking nu in zones waar hulpoperaties kunnen plaatsvinden.
 • Bovendien arriveerde op 12 juli een humanitair konvooi in Mekelle, de hoofdstad van Tigray, dat als eerste de regio in meer dan twee weken bereikte.
 • Bevoorrading en personeel voldoen echter niet aan de enorme behoeften van de mensen in Tigray. De voorraden raken snel op, omdat de toegang tot de regio de afgelopen weken is ingeperkt.
 • Meer humanitaire financiering en vrije toegang tot de regio zijn dringend nodig om het verlies van mensenlevens in Tigray te voorkomen.
Ethiopië
De getoonde grenzen en namen en de aanduidingen die op deze kaart worden gebruikt, impliceren geen officiële goedkeuring of aanvaarding door de Verenigde Naties. © OCHA

Sleutel figuren

5.2M
Mensen in nood
5.2M
Getargete mensen
63,110
Vluchtelingen in Soedan sinds 7 november

Financiering

$ 854M
Vereisten (mei – december)
$ 435M
Uitstaand gat (mei – december)

Contacten

Saviano Abreu

VoorlichterPeter Ekayu

Plaatsvervangend hoofd van het kantoor, OCHA EthiopiëAchtergrond

Disclaimer

Dit rapport is opgesteld door OCHA Ethiopië met steun van Clustercoördinatoren. De verzamelde gegevens/informatie hebben betrekking op de periode van 6 tot 15 juli. Onderstaande dashboardgegevens zijn van 22 juni. In sommige gevallen zorgen toegangs- en communicatiebeperkingen ervoor dat updates voor de periode worden uitgesteld. Het volgende nummer van de sitrep verschijnt op 23 juli.   

 
Visual

Achtergrond

Situatieoverzicht

Meer dan acht maanden na het begin van het conflict in de regio Tigray, blijft de humanitaire situatie zorgwekkend nijpend en zal naar verwachting verder verslechteren, aangezien hulporganisaties nog steeds melding maken van grote uitdagingen om hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door de gevechten en onveiligheid. 

Ondanks recente verbeteringen in de toegang binnen Tigray sinds eind juni, waren verplaatsingen in en uit de regio buitengewoon uitdagend, wat een impact had op het vermogen van de humanitaire hulp om voorraden aan te vullen en personeel te mobiliseren om hulpoperaties te ondersteunen. Binnen Tigray hebben hulpverleners nu toegang tot gebieden die voorheen moeilijk te bereiken waren, met naar schatting 75 procent van de mensen die hulp nodig hebben (4 miljoen van de 5.2 miljoen mensen in nood) nu in zones waar humanitaire operaties kunnen plaatsvinden , vergeleken met 30 procent in mei. De voorraden in Tigray raken echter snel uitgeput, aangezien de toegang tot de regio de afgelopen weken is ingeperkt. Toegang via de weg naar Tigray is nu alleen mogelijk via Semera, in de regio Afar, via Abala, met zware controle door regionale en federale autoriteiten. De humanitaire luchtdienst van de VN heeft op 5 juli goedkeuring gekregen van de regering van Ethiopië om de vluchten naar Tigray te hervatten, en er worden nu definitieve regelingen en operationele details uitgewerkt om de dienst te hervatten. 

Ondertussen braken naar verluidt geweld en botsingen uit rond 12 juli ten zuiden van Mai Tsebri, waardoor de bezorgdheid over de veiligheid van vluchtelingen en humanitaire hulpverleners in de kampen Mai Aini en Adi Harush toenam.. In de rest van de regio blijft de veiligheidssituatie kalm maar onvoorspelbaar, aangezien verklaringen van alle partijen bij het conflict aangeven dat het conflict opnieuw zou kunnen escaleren, vooral in het westelijke deel van de regio. De afgelopen weken zijn er steeds meer meldingen van etnisch geweld tegen Tigrayans in verschillende delen van het land, waaronder willekeurige detenties en gedwongen sluiting van bedrijven van personen die ervan worden verdacht banden te hebben met de Tigrayan-troepen, met name in Addis Abeba. Evenzo zijn er in de regio Tigray meldingen geweest van aanvallen op personen die ervan worden verdacht de Ethiopische nationale strijdkrachten en de Eritrese strijdkrachten te hebben gesteund. Op 16 juli verklaarde de Ethiopische Mensenrechtencommissie van de regering publiekelijk dat zij “gealarmeerd is door berichten over willekeurige detenties, aanvallen op burgers en vluchtelingen, onmenselijke behandeling van gevangenen en gevangengenomen strijders, en het gebruik van kindsoldaten in Tigray.”

Naast beperkte humanitaire hulp blijft de toegang tot basisbehoeften, waaronder gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, ernstig beperkt. Gebrek aan banksysteem en contant geld, schaarste aan brandstof en beperkte toegang tot grondstoffen, tasten het vermogen van de bevolking aan om het hoofd te bieden. Veel landelijke gebieden hebben nog steeds geen elektriciteit en/of communicatie. Families kunnen nog steeds geen contact opnemen met vermiste of gescheiden dierbaren vanwege de uitval van de communicatie in grote delen van de regio, terwijl diensten en/of voorzieningen die afhankelijk zijn van elektriciteit niet meer functioneren.

Het aanhoudende landbouwseizoen (juni tot september) biedt een kans om de toenemende honger en ondervoeding die miljoenen mensen in de regio treft, in te dammen. Echter, zonder financiering en duurzame toegang voor hulporganisaties, is de kleine kans voor boeren om een ​​gewas in de grond te krijgen en de lokale voedselproductie tijdens deze Kiremt/zomer regenseizoen kan worden verloren.

 
Visual

Toegang voor humanitaire hulp in Tigray

De getoonde grenzen en namen en de aanduidingen die op deze kaart worden gebruikt, impliceren geen officiële goedkeuring of aanvaarding door de Verenigde Naties. © OCHA

Emergency Response

Humanitaire paraatheid en respons

Humanitaire partners in Tigray werken aan het opschalen en ondersteunen van de voortdurende reactie in Tigray maar de hulpoperaties blijven ontoereikend om te voorzien in de behoeften van meer dan 5.2 miljoen mensen die getroffen zijn door het conflict in de regio. 

Op 12 juli arriveerde een humanitair konvooi in Mekelle, de hoofdstad van Tigray, het eerste dat de regio in meer dan twee weken bereikte.Het konvooi van 54 vrachtwagens vervoerde voedsel en brandstof, medische benodigdheden en andere essentiële hulpgoederen, die cruciaal zullen zijn om de voorraden aan te vullen en levensreddende hulp te bieden aan honderdduizenden mensen. De voorraden zijn echter verre van toereikend om de humanitaire hulp in de regio te ondersteunen, aangezien er dagelijks minstens 60 vrachtwagens in Tigray moeten aankomen om te voorzien in de behoeften van de mensen die in de crisis verstrikt zijn geraakt. Bovendien zal het herstel van basisvoorzieningen, elektriciteit, communicatie, commerciële vluchten en bankieren van cruciaal belang zijn voor het dagelijks leven van burgers en zal het meer schade aan de mensen in Tigray voorkomen. 

Hoewel 80 procent van de mensen in het noorden van Ethiopië afhankelijk is van landbouw voor eigen gebruik, is er tot dusver weinig financiële steun toegekend aan landbouwinterventies die risicogezinnen kunnen helpen hun productieve activiteit te hervatten en voedsel te produceren voor zichzelf en hun gemeenschappen, aldus de FAO. Het huidige regenseizoen (juni-september) biedt boeren een kleine kans om een ​​gewas in de grond te krijgen en de lokale voedselproductie opnieuw op te starten, maar zonder financiering en snelle levering van landbouwinputs, zou die kans gemist kunnen worden.

Ondanks administratieve en operationele uitdagingen hebben humanitaire partners sinds het begin van het conflict 4.8 miljoen mensen bereikt met voedselhulp. en bescherming. Humanitairen hebben zo'n 568,047 mensen (21 procent van de in totaal 2.7 miljoen mensen die dit jaar het doelwit zijn) voorzien van noodonderdak en non-food item (NFI). Meer dan 630,000 mensen hebben schoon water gekregen via watertrucks, en 55 mobiele gezondheids- en voedingsteams verlenen diensten in 57 wereda's. Ongeveer 42,000 mensen werden bereikt met psychosociale ondersteuningsactiviteiten in 11 weardas, terwijl bijna 39,900 mensen met waardigheidskits ondersteuning kregen in 10 weredas.

Ondanks de herschikking van fondsen door de agentschappen en nieuwe ontvangen financiering, is er tot het einde van het jaar nog steeds meer dan $ 430 miljoen (de helft van de totale behoefte) nodig voor de humanitaire hulp in Tigray.

Clusterstatus

Landbouw

Behoeften

 • Met miljoenen mensen die ernstig voedselonzeker zijn en honderdduizenden die te maken hebben met hongersnoodachtige omstandigheden, zal steun met landbouwinputs van cruciaal belang zijn om de hongercrisis in te dammen en een langdurige catastrofe te voorkomen. In Tigray zijn de meeste mensen afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw om te overleven.   

 • Hoewel de meher het plantseizoen sluit normaal gesproken in de derde week van juli 2021, de vertraagde start van de regen dit jaar biedt een krappe kans voor het leveren van input aan boeren. 

 • Met de laatste bevindingen over voedselonzekerheid en relatief verbeterde toegang binnen Tigray, herziet de Cluster zijn doelen van de oorspronkelijke 250,000 gezinnen naar meer dan 550,000 gezinnen, om de bevolking te dekken die met ernstige honger te maken heeft (IPC 3 en hoger). 

 • Deze families hebben kort rijpende, levensreddende gewassen nodig, waaronder groentezaden, naast ondersteuning voor irrigatieproductie, veevaccinatie, voer- en pluimveeproductie, om de eigen voedselproductie en het genereren van inkomsten te vergemakkelijken.

antwoord

 • Ongeveer 343,273 kwintalen (een kwintaal is gelijk aan 100 kilogram) kunstmest werd uitgedeeld aan landbouwcoöperaties, waarvan ongeveer 241,000 kwintalen (70 procent) aan boeren.

 • Ongeveer 53,700 kwintalen verbeterde landbouwinputs werden verdeeld onder meer dan 150,000 boerenhuishoudens (meer dan 750,000 mensen) in de centrale, oostelijke, noordwestelijke, zuidoostelijke en zuidelijke zones. De verbeterde zaden zijn onder andere Teff, Tarwe, Maïs, Sorghum, Barely, Groenten en peulvruchten. 

 • Ongeveer 4,444 kwintalen geconcentreerd veevoer en 226 kwintalen verschillende voederzaden werden uitgedeeld aan boeren. De vaccinatiecampagne voor dieren loopt.

 • Het Landbouwcluster organiseert samen met het Logistiekcluster om zaden en meststoffen te vervoeren naar de meest door de oorlog getroffen 11 wereda's in de centrale en oostelijke zones, aangezien er een kans is om deze inputs in de komende twee weken te leveren. 

hiaten

 • Ernstige financieringstekorten hebben invloed op de respons. 

 • De verstoring van essentiële diensten, waaronder elektriciteits-, telefoon-, bank- en brandstoftekorten, zal naar verwachting de responsacties vertragen. 

 • Brandstof- en geldbeperking bij het transport van de landbouwinputs naar droega.

 • Communicatiebeperkingen door black-outs.

Clusterstatus

Kampcoördinatie en kampbeheer

Behoeften

 • Sinds het begin van het conflict zijn meer dan twee miljoen mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten en schuilen nu op meer dan 380 verschillende locaties in de regio's Tigray, Amhara en Afar, naast degenen die de grens met Soedan zijn overgestoken.  

 • Humanitairen ter plaatse meldden barre en ontoereikende levensomstandigheden op de locaties, met beperkte toegang tot basisvoorzieningen, waaronder water- en sanitaire voorzieningen. 

 • De beperkte aanvoerpijpleidingen - als gevolg van uitdagingen om toegang te krijgen tot Tigray vanuit andere delen van Ethiopië - en de onderbreking van de elektriciteit zorgen voor een aanzienlijke vermindering van water, voedsel en kookbrandstof op de meeste locaties waar intern ontheemden wonen. 

 • Bewustmakingscampagnes en informatie over risico's in verband met niet-ontplofte explosieven (UXO) en vuurwapens op locaties waar ontheemden zijn, worden steeds urgenter, vooral na de explosie van één UXO in een kamp in Shire. 

 • Informatie over mogelijke verhuizingen zal waarschijnlijk nodig zijn, aangezien intern ontheemden hebben aangegeven bereid te zijn terug te keren naar hun gebied van herkomst, na het eenzijdige staakt-het-vuren dat door de federale regering is afgekondigd. 

antwoord

 • Het CCCM-cluster houdt, met steun van vertegenwoordigers van de ontheemde gemeenschappen, de vraag naar en het aanbod van alle collectieve locaties nauwlettend in de gaten.

 • CCCM heeft overleg gepleegd met de Mine Action Service van de Verenigde Naties (UNMAS) om mitigerende maatregelen te bespreken die kunnen worden genomen op alle locaties waar ontheemden zich bevinden, inclusief fysieke inspectie, en met UNICEF om de informatie onder ontheemden te vergroten met betrekking tot identificatie, behandeling en verwijdering van UXO en vergelijkbare objecten. The Cluster bereidt ook een onderzoek voor in Shire en Mekelle om te bepalen hoeveel mensen van plan zijn om de komende weken terug te keren naar hun gebied van herkomst. Gezien de verwachte opbrengsten gaat het CCM-cluster Intentieonderzoek uitvoeren. De regionale commissie voor rampenrisicobeheer heeft het onderzoek onderschreven. 

hiaten

 • Financiering is een dringende uitdaging, evenals de sluiting van financiële instellingen, die de inkoop van benodigdheden heeft beïnvloed. 

Clusterstatus

Educatie

Behoeften

 • Geen invoer geleverd door het cluster.

antwoord

 • Geen invoer geleverd door het cluster.

hiaten

 • Geen invoer geleverd door het cluster.

Clusterstatus

Noodopvang en non-foodartikelen

Behoeften

 • Het conflict heeft honderdduizenden mensen in heel Tigray ontworteld, waardoor velen dringend noodopvang en elementaire huishoudelijke artikelen nodig hebben, waaronder keukengerei, dekens en matten. De nieuwe ontwikkelingen in de regio, met relatieve rust in sommige gebieden, vertaalt zich niet in een verminderde behoefte aan onderdak en non-food artikelen. 

 • De grote kans op vroegtijdige en spontane terugkeer van ontheemden naar hun gebieden van herkomst vergroot de behoefte aan meer onderdak en terugkeerpakketten, met name voor degenen die terugkeren naar dorpen en gebieden die tijdens het conflict beschadigd of verwoest zijn. 

 • Bovendien zal de regering van plan zijn scholen in september 2021 te heropenen en zal ook de verdeling van onderdak nodig zijn voor honderdduizenden mensen die nu in onderwijscentra in de hele regio wonen.

antwoord

 • Op 12 juli bereikte de Cluster zo'n 568,047 mensen (21 procent van de in totaal 2.7 miljoen beoogde mensen voor het jaar). Met voltooide, lopende en geplande distributies zou de Cluster de komende weken in totaal 1 miljoen mensen (36 procent van het doel) kunnen bereiken. 

hiaten

 • Terwijl partners geleidelijk blijven opschalen, is de respons ontoereikend om te voldoen aan de behoeften van de getroffen mensen, met name in sommige landen droegas als gevolg van verschillende factoren, waaronder: aanhoudende zware regenval op verschillende locaties te midden van de toch al ondermaatse levensomstandigheden van ontheemden; operationele uitdagingen, waaronder gebrek aan brandstof, elektriciteit, communicatie en financiële capaciteit; verstoring van toeleveringsketens, inclusief huishoudelijke verbruiksgoederen en humanitaire artikelen; marktfunctionaliteit, inclusief prijsinflatie en beperkt aanbod tegen de toenemende vraag.

 • Bovendien dwong de ontoereikende voedseldistributie de ontheemden om de non-foodartikelen die ze van hulporganisaties hadden gekregen te verkopen om voedsel en andere essentiële goederen te kopen.

 • De aanhoudende spanningen tussen Tigray en Amhara leidden tot een verstoring van de aanvoer van houten palen - die werden geleverd vanuit de Amhara-regio - waardoor de bouw van noodopvang in de hele regio werd belemmerd. 

 • Als gevolg van communicatiestoringen is de rapportage van partners aanzienlijk gedaald.

Clusterstatus

Voedsel

Behoeften

 • Volgens de laatste niet-goedgekeurde analyse van de Integrated Food Security Phase Classification (IPC) zullen, zonder dringende en ongehinderde voedselhulp, meer dan 400,000 mensen in de regio van Tigray naar verwachting worden geconfronteerd met catastrofale voedselonzekerheid (IPC 5, Catastrophe); en meer dan 1.8 miljoen mensen die nu in noodsituaties van acute voedselonzekerheid (IPC 4) in Tigray verhongeren. 

 • Gezien de verslechterende honger- en voedingssituatie, herzien partners hun planningscijfers naar boven om rekening te houden met aanvullende behoeften die ter plaatse zijn vastgesteld.

 • Het Voedselcluster roept op tot dringende actie om de acute voedselonzekerheid in het noorden van Ethiopië aan te pakken. Er zijn dringend aanvullende middelen nodig voor partners om hun activiteiten verder op te schalen en een groter aantal kwetsbare gezinnen op te nemen in noodvoedselhulp. 

antwoord

 • Sinds de lancering van de eerste hulpronde in het kader van het Humanitarian Response Plan 2021 eind maart hebben de drie belangrijkste voedselpartners meer dan 4.8 miljoen mensen geholpen met 81,247 ton voedsel in Mekelle Town (384,263 mensen), Eastern (783,199), Western ( 61,771), Centraal (1,006,365), Noordwest (1,529,663), Zuid (543,789) en Zuid-Oost (504,170) zones van Tigray onder Ronde 1, vanaf 7 juli. Terwijl ronde 1 van distributies, die aanzienlijk is vertraagd vanwege toegangsuitdagingen in veel wearda's, wordt afgerond, bereiden partners zich tegelijkertijd voor op de distributie van ronde 2, die medio mei werd gelanceerd. Voor de distributie van ronde 2 zijn op 534,554 juli 9,061 mensen geholpen met 7 ton voedsel in de zuidelijke en noordwestelijke zones.

 • Tijdens de rapportageperiode (24 juni - 07 juli 2021) hebben de voedselpartners 3,636 ton voedsel uitgedeeld aan 214,508 mensen in ronde 1; en 153,004 mensen werden geholpen met 2,594 ton voedsel in ronde 2.

 • De National Disaster Risk Management Commission (NDRMC) van de regering heeft 10,839 ton voedsel toegewezen voor ronde 1 van het responsplan voor 2021. Op 23 juni had het 1,664 ton voedsel uitgedeeld aan 110,923 mensen in Ofla, Zata en Raya Alamata droegen van de zuidelijke zone en 927 ton voedsel aan 61,771 ontheemden in Maykadra, Humera en Dansha weredas van de westelijke zone. 

 • JEOP vordert met de distributie van ronde 1, waarbij 58,847 MT (77 procent) van het toegewezen voedsel is uitgedeeld, waarmee op 3.5 juli bijna 7 miljoen mensen werden geholpen. JEOP-partners zijn ook begonnen met de distributie van ronde 2, hoewel de activiteiten van de partners negatief zijn beïnvloed door het gebrek aan contant geld en brandstof in de regio.

 • WFP en zijn partners hebben hun eerste distributieronde in de meeste van zijn operationele gebieden voltooid, waarbij de activiteiten alleen nog in Asgede aan de gang zijn. Op 7 juli had het WFP 19,809 ton voedsel uitgedeeld aan 1,168,733 mensen in ronde 1. Het WFP voert ook de tweede distributieronde uit en helpt 534,554 mensen met 9,061 ton voedsel in Korem, Raya Alamata en Ofla weredas van de zuidelijke zone, zoals evenals Sheraro Town, Endabaguna, Adi Hagery, Zana, Tahtay Adiabo, Seyemti Adiabo, Mai Tsberi en Laeley Koraro/Selekleka droegendas van de Noordwestelijke Zone, vanaf 7 juli. 

 • Voedsel- en voedingspartners werken samen om de verzending/distributietijdlijn te coördineren op gezamenlijk geprioriteerde locaties waar een geïntegreerde respons, met name met betrekking tot voedsel, voeding, WASH en gezondheidsactiviteiten, dringend vereist is.

hiaten

 • Met ingang van 12 juli, met de aankomst van humanitaire vrachtkonvooien via Semera, zullen voedselpartners (exclusief de regering aangezien de gedetailleerde uitsplitsing van de items nog moet worden bevestigd) slechts voldoende voedselvoorraad hebben in de regio Tigray om ongeveer 2.7 miljoen mensen te voeden met gemeenschappelijke voedselmand voor één ronde. 

 • Een tekort aan brandstof en contant geld, gebrek aan openbare elektriciteit en niet-functionele banksystemen en communicatienetwerken in de regio Tigray belemmeren de hervatting van de voedselrespons door partners aanzienlijk.

 • Er zijn voortdurende vertragingen in het vervoer van humanitaire vracht als gevolg van het opzetten van controleposten op de belangrijkste routes die de Tigray-regio binnenkomen vanuit andere delen van het land.

 • De Cluster blijft pleiten voor concrete zekerheid en uitvoerbare steun om ervoor te zorgen dat vrije en ongehinderde humanitaire toegang door alle partijen wordt gerespecteerd, en dat geen enkele humanitaire actor wordt geconfronteerd met represailles voor humanitaire inspanningen in Tigray. 

 • Inspanningen om gebieden te bereiken die voorheen ontoegankelijk waren voor humanitaire hulp, zijn van cruciaal belang. Er is ook behoefte aan een voortdurend toenemende internationale aanwezigheid in het veld, aangezien humanitaire hulpverleners deze gebieden proberen te bereiken. 

 • Er is dringend behoefte aan flexibiliteit voor het tijdig opnemen van geverifieerde kwetsbare nieuwe caseloads in voedselhulp zonder quotabeperking. 

 • Voedselpartners werken samen met de huidige regionale regering om een ​​oplossing te vinden voor de aanzienlijke vertraging in de door de overheid geleide registratie en targeting van begunstigden in sommige weredas en Mekelle, die de tijdige start van de geplande voedseldistributie belemmerde. De vertraging is voornamelijk te wijten aan de toenemende behoeften ter plaatse, die vaak groter zijn dan het goedgekeurde quotum voor caseload, voorheen een slechte of niet-bestaande structuur van de lokale overheid, veiligheidsproblemen en gebrek aan documentatie onder de getroffen bevolkingsgroepen. Bovendien is het voor voedselpartners een grote uitdaging gebleken om in dit stadium van de respons absolute duidelijkheid te hebben over de bevolkingscijfers per locatie vanwege de wisselende context, de slechte of niet-bestaande lokale overheidsstructuur en het gebrek aan documentatie onder de ontheemde bevolking. 

 • Bezorgdheid over de grootte en samenstelling van de huidige standaard voedselmand en het gebrek aan kookenergie zijn ook geuit door de getroffen bevolkingsgroepen en partners. Sommige partners onderzoeken de mogelijkheid om een ​​volledige voedselmand aan te bieden en/of transport- en maalkosten op te nemen in het voedselhulppakket op prioritaire locaties. 

Clusterstatus

Gezondheid

Behoeften

 • De gezondheidszorg in Tigray is alarmerend beperkt, waardoor honderdduizenden mensen, onder wie gewonden tijdens de gevechten, zwangere vrouwen en overlevenden van seksueel geweld, geen adequate toegang hebben tot essentiële medicijnen en basiszorg.

 • In de loop van het conflict zijn gezondheidsfaciliteiten aangevallen, aangevallen en geplunderd, en minder dan de helft van de doorverwezen ziekenhuizen in de regio is nu operationeel. Het is dringend nodig om gezondheidsfaciliteiten in de hele regio te ondersteunen om met minimale activiteiten te kunnen beginnen.

 • Uit een recente evaluatie in Noordwest en Centraal Tigray, regio's met het hoogste aantal mensen met ernstige honger en ondervoeding, bleek dat 9 van de 10 gezondheidscentra die op kritieke locaties werden bezocht (Adigrat-ziekenhuis, Kisad Gaba Health Centre, Dedebit Health Post , Engabaguna Hospital, Adaga Hebret Health Centre, Hitsats Health Centre, Edaga Arbi Hospital, Nebelet Health Centre) waren geplunderd, waarbij medische apparatuur was vernietigd.

 • Met wijdverbreide plundering en verstoring van de toeleveringsketen als gevolg van uitdagingen om toegang te krijgen tot Tigray, heeft het cluster dringend financiering en toegang nodig om faciliteiten in de hele regio aan te vullen met medicijnen, verbruiksartikelen en medische apparatuur, zodat gezondheidswerkers hun activiteiten kunnen hervatten. 

 • Met een verhoogd risico op het uitbreken van ziekten, onder meer door gebrek aan toegang tot water en sanitaire voorzieningen, moet het cluster de ziektebewaking versterken door vroege ziektedetectie, evenals de paraatheid van cholera en malaria versnellen en de voorbereiding van de choleravoorraden voltooien. In risicovollewearda's moet het Cluster de voorbereidingen voor de tweede ronde van de vaccinatiecampagne afronden.

antwoord

 • Het cluster heeft, met steun van UNICEF en de WHO, een gezamenlijke beoordelingsmissie uitgevoerd om behoeften en hiaten in Noordwest en Centraal Tigray vast te stellen, op locaties met gerapporteerde hoge percentages ondervoeding. Partners waren het met het Regionale Gezondheidsbureau eens over de te volgen weg om snel de activiteiten in de gebieden te hervatten, te beginnen met het gebruik van essentiële medicijnen voor het verstrekken van basiscuratieve diensten, bevallingen, ziektesurveillance, onder andere.

 • De eerste ronde van de choleravaccinatiecampagne is afgerond en heeft 2.1 miljoen van de 4 miljoen beoogde mensen bereikt. Partners hebben de resultaten van de oefening gedeeld met het Ethiopian Public Health Institute en de plannen voor de tweede ronde van de campagne afgerond

 • Ten minste drie Inter-Agency Emergency Health Kits, met medicijnen om meer dan 30,000 mensen gedurende drie maanden te behandelen, werden verstrekt aan gezondheidspartners in de hele regio.

hiaten

 • Schade aan gezondheidsfaciliteiten, met geplunderde en vernielde apparatuur, vooral in Mekelle, heeft ernstige gevolgen voor de capaciteit van gezondheidswerkers om de diensten te hervatten, te midden van beperkte toegang tot nieuwe voorraden. Gezondheidsinstellingen staan ​​voor belangrijke uitdagingen op het gebied van diagnostische capaciteit.

 • Hoewel gezondheidspersoneel weer aan het werk gaat, zijn er nog steeds uitdagingen op het gebied van beloning, aangezien de laatste salarissen in mei 2021 werden ontvangen.

 • De beperkte cashflow als gevolg van bancaire beperkingen heeft invloed op de uitvoering van responsactiviteiten door gezondheidspartners.

 • De aanhoudende onderbreking in de telecommunicatie heeft gevolgen voor toezicht, gegevensbeheer en rapportage.

 

Clusterstatus

Logistiek

Behoeften

 • Verhoogde speciale transportcapaciteit om meer gebieden in de regio te bereiken.

antwoord

 • Tijdens de verslagperiode faciliteerde het Logistics Cluster namens 10 partners ongeveer 2 metrische ton (MT) humanitaire vracht binnen Tigray.

 • Er werden logistieke trainingen gegeven voor partners in Mekelle en Shire.

 • Het Logistics Cluster ondersteunt zo'n 41 partners die actief zijn in Tigray.

hiaten

 • Aanhoudende onveiligheid en toegangsbeperkingen in sommige gebieden belemmeren het vervoer van humanitaire goederen.

Clusterstatus

Voeding

Behoeften

 • Volgens de laatste IPC-analyse vrijgelaten in juni, werd verwacht dat de ondervoeding tussen juli en september zou toenemen, vooral in moeilijk bereikbare plattelandsgemeenschappen die getroffen zijn door conflicten. Doelgerichte steekproeven uitgevoerd in de meest getroffen kebeles (niet-representatief) toonden proxy globale acute ondervoeding (GAM) op basis van de middenomtrek van de bovenarm (MUAC), variërend van 20 procent tot 34 procent in Noordwest, Centraal, Oost en Zuid-Oost Tigray.

antwoord

 • In totaal werden 5,276 kinderen tussen 6 en 59 maanden gescreend op acute ondervoeding, van wie 74 werden geïdentificeerd als ernstige verspilling en ingeschreven voor behandeling, wat neerkomt op 1.4 procent van degenen die werden gescreend. Daarnaast werden 86 kinderen geïdentificeerd als matige acute ondervoeding, 1.6 procent van de kinderen onder de 5 jaar werd gescreend. 

 • Ongeveer 738 zwangere en/of zogende moeders werden gescreend op ondervoeding, van wie 164 of 22.2 procent acute ondervoeding.

 • Minstens 1,900 zwangere en/of borstvoedende moeders kregen een of twee voedingsadviezen voor moeders, zuigelingen en jonge kinderen, bedoeld om ondervoeding te voorkomen. 

hiaten

 • Slechts 5 van de 20 voedingspartners konden operationele faciliteiten en gemeenschappen bereiken om gegevens voor de huidige rapportageweek te verzamelen en te verstrekken vanwege verschillende uitdagingen, waaronder geen communicatiediensten, gebrek aan contant geld en een tekort aan brandstof. 

 • Partners vinden het een uitdaging om toegang te krijgen tot eerstelijnspersoneel en operationele gebieden vanwege een gebrek aan communicatie, een tekort aan brandstof en sluiting van banken in de regio, wat resulteert in een zeer laag rapportagepercentage en moeilijkheden om de implementatie van de respons op te schalen.

 • Partners zullen de beschikbaarheid van brandstof en de heropening van banken met volledige diensten waarderen om de respons op ernstige acute ondervoeding in gebieden met een hoge caseload op te schalen.

Clusterstatus

Bescherming

Behoeften

 • Sinds het begin van het conflict in Tigray is melding gemaakt van grove schendingen en misbruiken van burgers, waaronder gedwongen verplaatsing en terugkeer, moorden, ontvoeringen, seksueel geweld en misbruik, naar verluidt gepleegd door alle partijen bij het conflict.

 • Meldingen van seksueel geweld zijn wijdverbreid in de hele regio, met ten minste 100 gevallen die de afgelopen maanden dagelijks zijn gemeld. De aantallen zijn waarschijnlijk hoger, aangezien de normale rapportagestructuren niet meer bestaan. 

 • Ontheemde vrouwen en kinderen lopen een verhoogd risico op misbruik en uitbuiting, en de ontoereikende levensomstandigheden in collectieve centra voor ontheemden die vrouwen en meisjes verder blootstellen aan seksueel en gendergerelateerd geweld (GBV). 

 • Een recente Multi-Cluster Initial Rapid Assessment (MiRA) die begin juni werd uitgevoerd in Wajera Woreda, zuidoostelijke zone, wees op de grote behoefte aan GBV-diensten in het gebied, naast waardigheidskits en seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, goederen en benodigdheden voor de plaatselijke gezondheidsinstelling.

antwoord

 • Partners die werken aan de preventie van GBV sloten zich tijdens de rapportageperiode aan bij een snelreactiemechanisme van verschillende instanties om gezondheidsfaciliteiten te voorzien om de respons te stimuleren, onder meer door het mobiliseren van waardigheidskits voor distributie en reproductieve gezondheidskits, met ten minste drie medisch beheer van verkrachtingskits .

 • Partners gingen ook door met monitoringactiviteiten op het gebied van bescherming en in totaal werden 256 personen (122 vrouwen) bijgestaan ​​door middel van informatie- en adviesdiensten op het gebied van bescherming op 10 ontheemdenlocaties.

 • Daarnaast krijgen bijna 40 mensen met specifieke behoeften, waarvan de helft vrouwen, ondersteuning, terwijl nog eens 46 mensen, waaronder 24 vrouwen, werden geïdentificeerd en doorverwezen uit ontheemde kampen.

hiaten

 • De voorraden waardigheidskits, reproductieve gezondheid en medische managementkits raken op, en sommige zijn op.

Clusterstatus

Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH)

Behoeften

 • Nu de toegang tot water, hygiëne en sanitaire voorzieningen grotendeels verstoord is in Tigray, loopt de bevolking een verhoogd risico op uitbraken van ziekten, waaronder door water overgedragen ziekten.

 • Frequente stroomonderbrekingen belemmeren de watervoorziening en de continue functionaliteit van waterplannen in de hele regio.

 • De situatie is bijzonder nijpend op locaties voor intern ontheemden, aangezien de beperkte toevoerleidingen - als gevolg van uitdagingen om toegang te krijgen tot Tigray vanuit andere delen van Ethiopië - en verstoring van elektriciteit en brandstof naar de pompen een aanzienlijke vermindering van de beschikbaarheid van water veroorzaken.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *