Mitt i hungersnöden i Tigray håller Etiopiens Abiy Ahmed ett överdådigt firande för att inviga sin nya regering, i en skala som inte setts sedan kejsaren Haile Selassies kröning

etiopien

Idag är Etiopien ett land som präglas av den starkaste kontrasten: fest och hungersnöd.

I Addis Abeba håller premiärminister Abiy Ahmed en påkostad fest för att inviga sin nya regering, i en skala som inte setts sedan kejsaren Haile Selassies kröning för nästan hundra år sedan. Det finns stora folkmassor, parader, statliga banketter och skyhöga tal om Etiopiens stolta självständighet.

I Tigray, barn svälter ihjäl i en konstgjord hungersnöd. Kliniker och sjukhus, helt utan grundläggande läkemedel, fylls med sina svaga, ynkliga skrik. FN publicerade några av dess mest störande statistik någonsin: nästan fyra av fem gravida eller ammande mödrar var akut undernärda.

Det är moraliskt motbjudande. Och det är politiskt farligt också.

Statschefer och andra internationella dignitärer anlände till ceremonierna på Addis Abebas flygplats Bole under helgen. Om Abiy hade sin vilja skulle de ha passerat högsta FN: s biståndstjänstemän, på väg ut. Sju humanitära proffs fick 72 timmar att lämna på torsdagen. FN ifrågasatte lagligheten av beställningen så att tidsfristen gick ut på söndagen med deras ställning oklar. Den officiella motiveringen för deras utvisningar är att de "blandade sig i nationens inre angelägenheter", men det är ingen slump att beslutet meddelades bara två dagar efter chefen för FN: s kontor för samordning av humanitära frågor, Martin Griffiths , uttryckte sin uppfattning att hungersnöden ”är av människor gjorda, [och] kan åtgärdas genom regeringsakten. ” För tre månader sedan utvärderade FN: s hungersgranskningskommitté bevisen för livsmedelssäkerhet i Tigray och drog slutsatsen att utan en enorm hjälpinsats och ett slut på striderna var massiv hungersnöd allt annat än oundviklig i slutet av september. I juni befann sig cirka 400,000 10 människor i ”hungersnöda förhållanden”-och det antalet kommer säkert att öka. Under de senaste tre månaderna har mindre än XNUMX procent av de hjälpmedel som behövs för Tigray nått regionen, matar bara 126,000 XNUMX människor. "Bristen på mat kommer att innebära att människor kommer att börja dö, ”Sa Griffiths.

FN: s generalsekreterare, Antonio Guterres, sa att han var "chockad”Genom utvisningarna. Men han borde inte ha blivit förvånad. Abiy har klargjort sin avsikt att svälta Tigray till underkastelse - eller ännu värre - i många månader. Det har också varit klart att han följer Eritreans president Isaias Afewerkis absolutistiska lekbok och kräver att FN är underordnad eller lämnar. Det krävdes uppsåtlig optimism från Guterres sida för att fortsätta att uttrycka sitt förtroende för att den etiopiska ledaren skulle ge upp och låta hjälpkonvojer flytta om FN fortsätter att försöka försiktig övertalning snarare än offentligt tryck.

Oron för väpnade konflikter och livsmedelssäkerhet var motiveringen för Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 2417, som bland annat bekräftade att ”att använda svält av civila som krigsmetod kan utgöra ett krigsbrott”. Men internationella normer har inte avskräckt den etiopiska regeringen och dess eritreanska allierade från att begå det största utbudet av svältbrott: orsakar hungersnöd och blockerar lättnad.

Barnens långsamma och smärtsamma dödsfall verkar inte störa Abiy. Han påstår sig snarare leda sitt land för att uppfylla sitt historiska öde om storhet. Abiy hävdar också ett valmandat baserat på att vinna 95 procent av platserna i valet i maj förra året - en segermarginal som trumpar ut dess djärvhet.

Abiy hoppas att uppvisningen av folklig entusiasm för hans ledarskap kommer att övertyga hans besökare - och världen - att han verkligen har mandat att styra ett återfött Etiopien och återskapa det enligt hans vision.

Etiopiska härskare har en historia om att sätta på sig karnevaler medan deras folk svälter.


Abiy ignorerar lektionen om att hungersnöd av människan gör att människor som svälter missgynnas.


År 1973, medan kejsaren Haile Selassie firade sin åttonde födelsedag med en överdådig fest, dog bönder av hunger i Wollo -provinsen. Det kejserliga feodala systemet bidrog till hungersnöden och Judas lejon, kungarnas kung, Guds utvalda, vägrade att erkänna det - fast han försökte flytta skulden till sina underordnade för att ha täckt det. Haile Selassie betalade priset: legitimiteten för den Solomonska dynastin slösades bort och störtades året därpå.

År 1984 täckte översten Mengistu Haile Mariams militärregim den hungersnöd som härjar i Wollo och Tigray för att inte förstöra tioårsjubileet för revolutionen, som inkluderade en militärparad på Revolutionstorget för nyförvärvat sovjetiskt vapen. Mengistus regering är ökänt uppgav att "mat är ett viktigt vapen" mot uppror i Tigray och Eritrea och begränsat och manipulerat humanitärt bistånd. Dess ansträngningar att neka bistånd till de hungriga ledde direkt till en massiv gränsöverskridande hjälpinsats i de rebellstyrda områdena. Mengistu förklarade denna operation som ett brott mot etiopisk suveränitet, men den kom till just på grund av hans egna övergrepp som diskrediterade uppfattningen om otrappad suveränitet, till förmån för "suveränitet som ansvar" och den efterföljande doktrinen om ansvaret att skydda.

Abiy ignorerar lektionen om att hungersnöd av människan gör att människor som svälter missgynnas.

Abiy överdådiga replika kröning kan inte ge honom den legitimitet han längtar efter. Bara att stoppa kriget, avsluta grymheterna, befria oppositionen och mata de hungriga kan ge honom det. Om Abiy fortsätter att spendera sitt lands knappa resurser på att bekämpa ett krig, är det inte bara Tigray som kommer att möta matkrisen: bristen kommer att stiga i hela landet, och hunger kommer till och med att besöka huvudstaden Addis Abeba. Detta kommer att vara de hungrigas suveränitet, jingoism med tom mage.

Länken mellan krig och hunger går åt båda hållen. Detta var en av de farhågor som FN: s säkerhetsråd uttryckte när det antog upplösning 2417 i maj 2018: "Erkänner behovet av att bryta den onda cirkeln mellan väpnad konflikt och livsmedelssäkerhet."

 När Etiopien glider djupare in i matsäkerhet kommer det att bli ett mer instabilt och farligt land. Humanitärt misslyckande eskalerar redan kriget på ett direkt sätt. Tigrayas försvarsstyrkor har tagit offensiven och skickat enheter utanför gränserna för deras region och sagt att de är fast beslutna att bryta svältbelägringen på alla nödvändiga sätt. Om det internationella samfundet inte ger bistånd för att stoppa svält i Tigray, kommer Etiopien och hela Afrikas horn att möta ett allt större krig.

Guterres har protesterade mot utvisningarna av hans personal och krävde att Etiopien skulle låta dem fortsätta sin verksamhet. Han har påpekat att formeln "persona non grata" inte gäller för FN och har bett om bevis för deras påstådda överträdelser. Men generalsekreteraren fick inte stöd av FN: s säkerhetsråd, som inte ens kunde komma överens om ett blygt uttalande vid sitt möte i fredags. Mest troligt ville ledare inte förstöra Abiys parti eller att deras sändebud skulle känna sig besvärliga vid banketterna ikväll. 

Sådan accept av Etiopiens fikonblad av nationell suveränitet är inte bara moraliskt fel utan också politiskt farligt. Abiy och Isaias hungerplan stärker inte Etiopiens suveränitet eller legitimerar dess härskare. Tvärtom, medan hunger dödar etiopier, kommer en monumental hungersnöd sannolikt att döda Etiopien.


Alex de Waal är verkställande direktör för World Peace Foundation vid The Fletcher School of Law and Diplomacy vid Tufts University. Ansett som en av de främsta experterna på Sudan och Afrikas horn, har hans vetenskapliga arbete och praxis också undersökt humanitär kris och reaktion, mänskliga rättigheter, hiv / aids och styrning i Afrika, och konflikt och fredsbyggande.

Alex de Waal huvudskott

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *