Veckobrevning: Tigray förseglad; Hungersnöd, akut undernäring och dödsförvärring

Tigray

Veckovis briefing från Tigrays nationella regering, 05 oktober 2021

I. Leverans av humanitärt bistånd 

Status för leverans av humanitära förnödenheter

Det humanitära landskapet i Tigray förblir dystert. Det har gått 335 dagar sedan folkmordskriget på Tigray började och 107 dagar sedan Abiy Ahmed -administrationen införde en belägring av regionen. Den mångfacetterade humanitära krisen i samband med våldsamma konflikter har förvärrats i fallet Tigray av den uppsåtliga, grymma och omoraliska införandet av en ”de facto -blockad”.

Enligt Förenta Nationerna måste 100 lastbilar som transporterar mat, livsmedel och bränsle in i Tigray dagligen för att möta behoven på marken. I över tre månader nu har de etiopiska myndigheterna avsiktligt hindrat förflyttning av humanitära leveranser till Tigray, och därmed begränsat biståndsleveransen till en försvinnande mindre mängd än vad som behövs. Sedan den 3 september har endast 5 lastbilar anlänt till Tigray.

"De facto -blockaden" på Tigray har skapat ett mardrömsscenario för de allra flesta tigrayaner som desperat behöver nödhjälp. Humanitära partners har slut på livsmedelslager. Enligt World Food Programme (WFP) är förekomsten av otillräcklig matkonsumtion i Tigray en av de högsta i landet, efter att ha ökat från 5 procent i juni till 21 procent i september 2021.

Effekterna är uttalade hos kvinnor, barn och äldre. Enligt FN: s kontor för samordning av humanitära frågor (UN-OCHA) är den genomgripande undernäringen bland gravida och ammande kvinnor i Tigray ”utan motstycke”. Av 15,000 12,000 gravida och ammande kvinnor som screenades, befanns cirka 79 18 eller svindlande 15 procent ha lidit av akut undernäring. Vidare är nivån på måttlig undernäring bland barn under fem år, som ligger på 3.4 procent, över vad som anses vara en global nödtröskel på 2 procent. Fall av barn med undernäring ligger på 38 procent, vilket också ligger över den globala nödtröskeln på 6 procent. För att ge en ögonblicksbild från den senaste veckan, på Ayder Comprehensive Specialized Referral Hospital i Mekelle, fick XNUMX barn diagnosen akut svår undernäring, medan XNUMX fick diagnosen måttlig akut undernäring. Dessa siffror underrapporterar den faktiska förekomsten av svält, med tanke på närvaron av många svåråtkomliga områden.

Fortsatt avstängning av viktiga tjänster

Bank, telekommunikation och lufttransport har stängts av i över 3 månader. Även när humanitärt bistånd, hur magert som helst, är tillgängligt, står bristen på bränsle, kontanter, kommunikationsavbrott och intermittent elektricitet i vägen för snabb hjälp. Kommunikationsavbrott hindrar möjligheten att få och presentera korrekta bilder om den humanitära situationen, vilket leder till underrapportering. Allvarlig bränslebrist förhindrar att humanitära leveranser snabbt distribueras till de olika administrativa Weredas (distrikten). Sedan den 29 juli har ingen tankbil fått komma in i Tigray. Dessutom är 8 bränsletankfartyg fortfarande strandade i Semera, uppenbarligen i avvaktan på regeringens godkännande. Eftersom Mekelle är den enda ingångsplatsen för lastbilar som bär bistånd, måste humanitära förnödenheter distribueras till olika områden i hela Tigray, men bristen på bränsle förhindrar en snabb distribution genom att hämma marktransporter.

Brist på medicinska förnödenheter

Abiy Ahmed-administrationen hindrar också leverans av livräddande läkemedel. Medicinsk utrustning nekas rutinmässigt inträde till Tigray. Inga medicinska förnödenheter har tillåtits att komma in i Tigray sedan slutet av juli. Nyligen hade 12 lastbilar med välbehövliga medicinska tillbehör strandat i dagar i Semera, Afar. Den 23 september försökte nio av dessa lastbilar lämna till Mekelle, men Abiy Ahmed -administrationen tvingade dem att återvända från Serdo och förvärrade därmed den redan fruktansvärda sjukvårdskrisen i Tigray. Avsaknaden av medicinsk utrustning har gjort det oerhört svårt att rehabilitera hälsoinrättningar som plundras och vandaliseras av de etiopiska och eritreanska arméerna samt deras allierade Amhara -styrkor. Inte överraskande har efterfrågan på sjukvård överväldigat det knappt fungerande sjukvården.

Den resulterande sjukvårdskrisen har utsatt många tigrayaner för en förhöjd risk för dödsfall som annars kan förebyggas. Ayder Comprehensive Specialized Referral Hospital i Mekelle, till exempel, har slut på bland annat anti-HIV, anti-TB och kemoterapi. Det håller också på att ta slut på nästan alla kategorier av livräddande läkemedel. Nyligen dog cirka 47 personer för att de inte hade de mediciner de behövde. Av dessa hade 20 krävt dialys men ingen var tillgänglig, medan 10 personer som behövde dialys saknas och antas döda hemma, eftersom kommunikationsavbrottet har gjort det omöjligt för läkare att kontrollera patienten. Många patienter kan inte också ta sig till ett sjukhus på grund av transportproblem orsakade av en allvarlig bränslebrist.

II. Andra utvecklingar 

Utvisning av FN-tjänstemän på hög nivå

Den 30 september förklarade den etiopiska regeringen 7 FN-tjänstemän på hög nivå som engagerade sig i humanitära arbeten persona non grata. Som vanligt framförde den etiopiska regeringen besynnerliga anklagelser mot dessa höga FN -tjänstemän utan en jota av bevis. I själva verket är den här senaste upprörande åtgärden en fortsättning på den etiopiska regeringens politik för bränd jord för att undergräva humanitära operationer i Tigray. Att beslutet att utvisa dessa tjänstemän kom i en tid av maximalt behov bekräftade än en gång Abiy -regeringens åtagande att vapensätta svält för att uppnå det som har undvikit det på slagfältet: att tigga folket i Tigray. Det visade också att Abiy -regeringen är mer bekymrad över att skärpa sitt otydliga grepp om makt och lugna dess sköra ego än att ta hand om sina behövande medborgare.

Det internationella samfundet har i stort fördömt den etiopiska regeringen för detta senaste angrepp på etablerade humanitära normer. FN: s generalsekreterare har meddelat att Etiopien inte hade rätt att utvisa dessa tjänstemän, även om världsorganet verkar ha accepterat utvisningen för att säkerställa tjänstemännens säkerhet. Den amerikanska regeringen har hotat att införa sanktioner som svar på detta beslut. Naturligtvis fördömer regeringen i Tigray detta upprörande beslut, eftersom det ligger i linje med Abiy -regeringens beslutsamhet att utdöma kollektivt straff för folket i Tigray genom att hindra tidiga och smidiga humanitära operationer.

I avsaknad av återställandet av viktiga tjänster, såsom bank, telekommunikation och flyg- och marktransporter, samt obehindrad leverans av humanitära förnödenheter, kommer förutsättningarna i Tigray utan tvekan att gå från dåligt till värre. Hittills har det internationella samfundets svar på Abiy -regeringens olika överträdelser inte kalibrerat medel och syften. Det är hög tid att det internationella samfundets svar går utöver retoriskt fördömande och vidtar meningsfulla åtgärder för att tvinga det att ändra kurs. 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *