Hur man förstör ett land: Har Etiopien en framtid?

etiopien

 

Här är en enkel fempunktsplan för ledningen av ett land som har kommit ur inbördeskrig och allvarlig fattigdom under de senaste decennierna och nu vill förstöra sig själv.

Välj först en kamp med ett hörn av ditt territorium som drivs av en tidigare mäktig etnisk grupp. Skär av deras resurser. Provocera dem till ett svar. Skicka in armén. Bjud in en grannarmé för att våldta och döda civila och förstöra deras grödor, företag, skolor och kliniker. Övertala offren att de är utsatta för ett folkmord och främja hatprat om dem bland resten av befolkningen.

För det andra, avled resurser från andra delar av ditt land med en historia av etniska spänningar. Det kommer att väcka saker där också.

För det tredje, tanken på ekonomin. Skriv ut pengar, beställ vapen som du inte har råd med från utlandet, förvärra inflationen och, särskilt om du är inlåst och beroende av import, uppmanar till attacker mot dina försörjningslinjer.

För det fjärde, främmande dina viktigaste internationella supportrar, särskilt de du litar på för ekonomi. Offentliga attacker mot deras ledare fungerar ganska bra för detta, liksom att piska upp antipati mot dem bland din egen befolkning. Att köpa vapen från sina fiender är också bra.

För det femte, motsätt några av dina närmaste grannar. Inflammande argument över omtvistad mark är ett alternativ; att ge dem anledning att tro att du planerar ett grepp om delade vattenresurser är en annan.

Jag tror inte att premiärminister Abiy Ahmed och andra ledare i Etiopien faktiskt vill förstöra deras land. Men en intelligent observatör från yttre rymden med inblick i det mänskliga tillståndet kan, efter att ha sett vad som har hänt under de senaste 12 månaderna, lätt dra slutsatsen att de gör det. Låt oss köra igenom listan för att se hur fempunktsplanen har genomförts.

Det var dumt att skicka etiopiska federala trupper till Tigray i november förra året i ett försök att lösa det som i huvudsak var ett politiskt argument. Det var bortom hänsynslöst att bjuda in den eritreanska armén för att hjälpa till. Och det var kriminellt att stödja och uppmuntra kampanjen för massvåldtäkt, mord och förstörelse av egendom som följde. Det var också kontraproduktivt: befolkningen i Tigray drog slutsatsen att de stod inför ett folkmord och reagerade för att försvara och skydda sig i enlighet därmed.

De etniska spänningarna har varit stora i stora delar av Etiopien de senaste åren. Det sägs att Nelson Mandela för flera år sedan försökte övertala dåvarande etiopiens premiärminister Meles Zenawi att han borde försöka skapa ett land där människor från de många stammar och grupper som utgör landet ser sig själva som etiopier först och medlemmar i deras etniska grupp en avlägsen sekund. Exemplen på Tanzania under Nyerere och (mer kontroversiellt) Rwanda under Kagame citerades. Av vilken anledning som helst hände det inte. Detta har bevisat Etiopiens akilleshäl. Meles kunde med svårighet hålla locket på. Men saker rasade efter hans död 2012. I början av 2018 träffade jag människor från städer längs gränsen mellan Oromia och somaliska regioner i sydöstra Etiopien som just hade förflyttats genom att slåss om resurser och politisk makt. I januari 2019, i södra delen av landet, träffade jag några av de nästan en miljon människor som tvingades fly från våld på grund av tillgång till mark runt Gedeo och West Guji. Det finns många andra konfliktområden, särskilt i den västra delen av landet. De federala styrkorna som är utplacerade för att upprätthålla ordningen har sedan dess omdirigerats till Tigray. När man ser vad som händer har grupper på andra ställen beväpnat sina egna miliser redo att försvara sina intressen. Hardliners har fått inflytande överallt.

Trots de stora ekonomiska framsteg som Etiopien har gjort under de senaste 30 åren, vilket jag erinrade om The Washington Post för nästan ett år sedan har den makroekonomiska positionen alltid varit en jonglering mellan att maximera tillväxten och undvika överhettning. Inflation, valutakurser och skatterisker, som redan växer på grund av pandemin, är nu akuta.

Samtidigt har det internationella samfundets reaktion på händelser i Tigray utvecklats från oro och oro till hot och sanktioner när krisen har vuxit och Abiy har fortsatt att kasta bränsle i lågorna. Västländerna är (oavsett om de ska vara eller inte) stolta över det bidrag de har gjort för att utvecklas i Etiopien under de senaste decennierna, särskilt vad deras utvecklingsbistånd har bidragit till. Att använda den nationella propagandamaskinen för att piska upp folkkänslan mot dem, som myndigheterna i Addis Abeba har gjort de senaste månaderna, är en provokation. Om beräkningen är att andra, som Kina, kommer att kompensera för förlorade resurser från västerländska länder och internationella institutioner, kommer det snabbt att bevisas fel. Världsbanken ensam har gett Etiopien mer än en miljard dollar om året i bidrag och mycket billiga lån de senaste åren, de flesta av dem finansierade av skattebetalare i Nordamerika och Europa. Ingen kommer att ersätta det om det torkar. Ännu värre, spridande rykten om att Abiy har köpt attackdrönare från Iran får det att se ut som att västerländska pengar subventionerar den iranska försvarsindustrin.

Och närmare hemmet komplicerar Abis behov av stöd från Amhara-befolkningen möjligheterna att avskala gränsdiskussionen med Sudan om Al-Fashaga, ett område som täcker 600,000 2016 tunnland bördig mark och flodsystem i västra Etiopien. De flesta etiopierna som bor där är Amhara. På samma sätt riskerar nu färdigställandet och driften av Grand Ethiopian Renaissance Dam, ett av världens stora pågående infrastrukturprojekt, som jag besökte XNUMX. Projektet, till vilket många etiopier har bidragit med sina egna pengar från det lilla de har, är en nationell totem. Det är utformat för att vara det största vattenkraftverket i Afrika och det sjätte största i världen som lindrar landets akuta energibrist. Att reglera floden av Nilen mer konsekvent genom året, som dammen kunde göra, skulle hjälpa både Sudan och Egypten. Men oro över hur snabbt det fylls och rädsla för att vatten kan ledas till jordbruket i Etiopien har satt egyptierna i röd larm. En tidigare okänd väpnad grupp har blivit aktiv i närområdet. Allt detta borde vara lösligt. Men den febrila atmosfären har ökat spänningarna.

Allt detta hotar stabiliteten i hela landet, men den omedelbara prioriteringen måste vara att avvärja överhängande katastrof i Tigray. I juni, under de senaste dagarna som jag arbetade för FN, gjorde jag klart att jag trodde att det fanns hungersnöd i norra Etiopien. Jag sa att en omprovning 1984, då en miljon etiopier dog i det som kan ha varit världens värsta hungersnöd de senaste 50 åren och regimen som ansvarade för det sedan avsattes, inte var fantasifull. Ett upphörande av fientligheter och tillgång till humanitära organ kan förhindra det. Men tiden rann ut.

Afrikansk känsla har nyligen svängt mot Abiy. I ett noggrant utformat uttalande i slutet av augusti på uppdrag av alla afrikanska länder i FN: s säkerhetsråd uppmanade kenyanerna, som tidigare varit bland dem som bett tungan, honom att acceptera erbjudanden om medling. De uppmanade regeringen att minska etniska attacker och ta bort hinder för en politisk dialog. De varnade för en okontrollerbar spridning av våld och blodsutgjutelse. De uppmanade att tigrayanska styrkor, som hade överraskat många med deras framgångar med att försvara sig själva, också skulle dra sig tillbaka. De krävde obegränsad humanitär tillgång och återupptagande av grundtjänster till folket i Tigray. De uppmanade västvärlden att tillhandahålla humanitärt bistånd och, när en medlingsinsats väl hade påbörjats, också erbjuda ekonomiskt stöd. Och, viktigast av allt, avvisade de uttryckligen dem i Etiopien som krävde att krig skulle få en chans.

Men slanten har inte sjunkit. Skruvarna på Tigray har vridits ytterligare under de senaste veckorna. Nya rekryter till den etiopiska militären, kallade till massmobiliseringskampanjer för att be om deras patriotism, har placerats ut i mänskliga vågattacker mot Tigrayas försvarslinjer. Detta har hittills misslyckats: huvudresultatet är tragiska högar av lik av unga män och pojkar. Men Tigrayas befolkning på 6 miljoner utsätts för mass svält nu. Deras gårdar, företag och skolor förstördes och deras tillgång till banker, el, vatten och hälsovårdstjänster avbröts under de första månaderna av krisen. Regeringen påstår sig vara villig att släppa in bistånd, men dess flunkies trakasserar hjälparbetare som går över gränser och skrämmer lastbilschaufförer i FN -konvojer, så många är nu för livrädda för att ställa upp på jobbet. Knappt tio procent av maten som behövs går igenom. De senaste ögonvittnesrapporterna från hjälparbetare beskriver människor som inte äter annat än gröna blad i flera dagar, exponentiella ökningar av svält både på landsbygden och i stadsområdena, och till och med barnen till personalen på huvudsjukhuset i Mekelle, den regionala huvudstaden, visar tecken på undernäring. Humanitära arbetare som lyckas få plats på de sällsynta flygningarna till regionen har, som Associated Press nyligen rapporterat, fått veta att de inte kan ta med tandtråd, multivitaminer, personliga mediciner eller saker, som flashminnen, som kan ha nytta av att dokumentera vad som händer.

Allt detta avslöjar - eller bekräftar - att Abiy har två mål i Tigray. Det första är att svälta befolkningen antingen i underkastelse eller ur existens. Det andra är att göra det utan att locka till sig det globala uppror som fortfarande, även i dagens upplösta geopolitiska miljö, skulle uppstå genom att medvetet orsaka en massiv hungersnöd som tar miljontals liv. Det är också klart att det andra målet är mindre viktigt än det första. Det är budskapet som ska tas från den hotade utvisningen förra veckan av FN: s humanitära ledare från Etiopien. Abiy tar hellre kritiken för det än att låta dem se vad han försöker göra.

Ironin, säger välinformerade experter privat, är att Abiis spelplan inte kan fungera. Om han försöker och inte förstör Tigray kommer han att förstöras själv. Om han lyckas kommer han aldrig att överleva den motreaktion som kommer att följa. Hans enda utgångspunkt är att ta upp Afrikanska unionens uppmaning till dialog. Men ser han det?

Scenarioplanerare i ledande länder och institutioner tror nu att Etiopien kan gå sönder. De bedömer konsekvenserna som mycket dåliga. För alla. Inte bara i Etiopien, utan också längre bort. Är det fortfarande möjligt att dra sig tillbaka från randen?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *